Se împlinesc 145 de ani de când Dobrogea s-a unit cu România
Ziua Dobrogei a fost marcată şi de plenul Camerei Deputaţilor.
Articol de Radiojurnal, 14 Noiembrie 2023, 18:40
Astăzi se împlinesc 145 de ani de când Dobrogea s-a unit cu România, după aproape patru secole de dominaţie străină.
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat, într-un mesaj, că potenţialul turistic al regiunii are toate şansele să fie pus în valoare mai mult, inclusiv prin recunoaşterea la nivel internaţional a peisajelor şi a tradiţiilor din zonă. Ziua Dobrogei a fost marcată şi de plenul Camerei Deputaţilor.
Reporter: Cătălin Purcaru - Unirea Dobrogei cu România nu ar fi fost posibilă fără sacrificiu celor care au luptat în Războiul de Independență și viziunea elitei politice din acea vreme, a subliniat deputatul PSD Horia Țuțuianu.
Horia Țuțuianu: Iubiți Dobrogea, cu ale ei legende, cu autenticitatea, diversitatea, multicultularitatea, cu toată istoria ei zbuciumată.
Reporter: Deputatul PNL Bogdan Huțuc a arătat că, după 145 de ani, Dobrogea reprezintă un proiect politic și administrativ de succes al României moderne.
Bogdan Huțuc: Alocările de fonduri în infrastructură, prin extinderea rețelei de căi ferate, dezvoltarea portuală și modernizarea infrastructurii publice au schimbat semnificativ și ireversibil regiunea.
Reporter: Importanța regiunii a fost evidențiată și de către deputatul USR Stelian Ion.
Stelian Ion: O regiune cu un potențial economic pronunțat, care are nevoie de investiții pentru a se dezvolta în continuare, inclusiv pentru a asigura stabilitatea în zona Mării Negre.
Reporter: Un mesaj a transmis și deputatul AUR Dănuț Aelenei.
Dănuț Aelenei: Celebrăm cel mai vechi pământ ca și creație, existență umană și civilizație străromână. Dobrogea ne-a dat identitatea noastră creștină.
Reporter: Dobrogea are tezaurul său patrimonial, multi-istoric și multi-confesional, a subliniat deputatul Silviu Feodor, din partea Comunității Rușilor Lipoveni din România.
Silviu Feodor: Aici, istoria nu a cunoscut conflicte interetnice. Astfel că Dobrogea poate reprezenta o lecție de viață, o școală a conviețuirii armonioasă între oameni de limbi, culturi și credințe diferite.
Reporter: În urmă cu 145 de ani, regiunea dintre Dunăre și Mare revenea la țara-mamă în urma Războiului de Independență din 1877-1878.