Schimbări la codul fiscal şi cel de procedură fiscală
Executivul are în vedere proiecte de modificare a codului fiscal şi a codului de procedură fiscală, potrivit secretarului de stat în ministerul finanţelor, Dan Lazăr.
Articol de Angela Bârgoan, 31 August 2011, 07:51
Modificările propuse de ministerul finanţelor pentru cele două acte normative vizează în principal măsuri de lărgire a bazei de impozitare, simplificarea sistemului de declaratii, menţinerea cadrului de reglementare pentru impozitele şi taxele locale în cazul proprietăţilor suplimentare.
Firmele care comit fapte ilegale ce nu sunt considerate infracţiuni vor putea cere iradierea faptei din cazierul fiscal după un an, şi nu după cinci ani, cum se proceda până acum.
Ordonanţa aprobată de către guvern diferenţiază termenele de radiere a faptelor înscrise în cazier în funcţie de gravitate, astfel incât termenul de cinci ani rămâne doar în cazul infracţiunilor.
Secretarul de stat în ministerul finanţelor, Dan Lazăr, a explicat că faptele contravenţionale prezintă riscuri şi consecinţe mai mici din punct de vedere ale evaziunii fiscale decât infracţiunile.
Dan Lazăr a declarat că dacă în trecut în cazul în care un contabil nu depunea o declaraţie la finanţe de impunere pe un anumit impozit, respectivul contribuabil, era declarat inactiv.
Potrivit lui Dan Lazăr, "această inactivitate era trecută în cazierul fiscal atât al administratorului societăţii, cât şi al firmei respective, iar respectiva societate, de la momentul reactivării ei şi până la momentul în care îşi putea desfăşura din nou activitatea, trebuia să treacă cinci ani de zile".
Mai mult, Dan Lazăr a mai spus că "nu era normal ca pentru o faptă atât de minoră să suporte astfel de consecinţe".
O altă modificare constă în introducerea în cazierul fiscal a trei noi contravenţii - nereţinerea impozitelor "cu stopaj la sursă", neprezentarea de către contribuabil a bunurilor impozabile în vederea calculării impozitului de către fisc, precum şi reţinerea şi nevărsarea unor categorii de impozite şi taxe "cu stopaj la sursă", atunci când nu constituie infracţiune.