Sărbătoarea Sfântului Ioan
Creştinii ortodocşi şi greco catolici îl sărbătoresc la 7 ianuarie pe ultimul prooroc al Vechiului Testament şi singurul care l-a cunoscut pe Mesia.
Articol de Remus Rădulescu, 07 Ianuarie 2014, 07:38
Numele de "Ioan" este purtat de aproape două milioane de români, fiind cel mai popular nume după cel de "Maria".
Ioan Botezătorul a fost contemporan cu Iisus Hristos şi a pregătit prin misiunea sa mesajul creştin.
Evangheliile îl prezintă pe Ioan Botezătorul ca pe un om care şi-a dedicat toată viaţa lui Dumnezeu. A trăit retras în deşert în condiţii foarte aspre: se hrănea cu lăcuste şi miere sălbatică.
Iudeii îl recunoşteau ca profet şi veneau să se boteze în apele Iordanului ca semn că se pocăiesc de păcate.
La Iordan a avut loc şi întâlnirea cu Iisus. Ioan l-a recomandat pe Iisus ca Mesia şi i-a recunoscut superioritatea. Cei mai mulţi dintre adepţii lui Ioan Botezătorul au devenit ucenicii lui Iisus Hristos.
Ioan şi-a continuat, însă, propovăduirea pocăinţei ca mod de apropiere faţă de mesajul lui Hristos. El a condamnat şi incestul în care trăia regele Iudeii Irod, căsătorit cu cumnata sa.
Curajul de a-l critica pe rege i-a atras şi condamnarea la moarte. Sf Ioan Botezătorul a murit decapitat.
El este ultimul prooroc al Vechiului Testament şi singurul care l-a cunoscut pe Mesia a cărui venire a anunţat-o.
Ioan este sărbătorit în creştinism în trei zile: 24 iunie - Naşterea, 29 august - Tăierea capului şi 7 ianuarie - Soborul Sfântului Ioan Botezătorul.
Sărbătoarea de la 7 ianuarie stă în legătură cu praznicul Botezului Domnului. În tradiţia creştină răsăriteană, a doua zi după marile sărbători, este celebrat personajul uman care a avut cel mai important rol în cadrul evenimentului sărbătorit.
Sfântul Ioan este cel care l-a botezat pe Iisus în Iordan şi l-a prezentat lumii ca pe Mesia, aşa că este pomenit a doua zi după Bobotează.