Rusia, "preocupată de ancheta de la rafinăria Lukoil"
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti a exprimat azi preocuparea ţării sale cu privire la evenimentele de la Rafinăria Petrotel, deţinută de compania Lukoil.
Articol de Mihaela Enache, 06 Octombrie 2014, 18:31
La rafinăria Petrotel-Lukoil din Ploieşti s-au încheiat azi procedurile de întrerupere tehnologică a activităţii, spun reprezentanţii angajaţilor.
Lukoil este vizată de o anchetă privind suspiciuni de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de peste 200 de milioane de euro, iar situaţia combinatului provoacă îngrijorare la Bucureşti şi la Moscova.
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti a exprimat azi preocuparea ţării sale cu privire la evenimentele de la Rafinăria Petrotel, deţinută de compania Lukoil, şi pentru faptul că procurorii români au dispus oprirea producţiei, situaţie care pune în pericol funcţionarea companiei în România.
Diplomatul mai spune că societatea cu capital rusesc va respecta în totalitate legislaţia românească şi toate dispoziţiile organelor româneşti de anchetă.
Prim-ministrul Victor Ponta s-a arătat îngrijorat zilele trecute, în primul rând pentru siguranţa locurilor de muncă a celor 2.500 de salariaţi, dar şi ale celor care depind de rafinărie, alte câteva mii.
"Este o problema extrem de gravă şi de importantă - spunea premierul -, care a fost discutată cu membri din Cabinet."
Petrotel-Lukoil a fost în ultimii ani unul dintre cei mai importanţi contributori la bugetul de stat.
Salariaţii "speră în deblocarea activităţii"
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au făcut săptămâna trecută mai multe percheziţii la companii deţinute de Lukoil, inclusiv la rafinăria Petrotel, în cadrul unei anchete privind suspiciuni de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 230 de milioane de euro pentru statul român.
Parchetul a ridicat atunci numeroase documente şi a obţinut aplicarea mai multor restricţii privind activitatea comercială a Lukoil în România.
Corespondentul Radio România în Prahova, Simona Uţă, transmite că la această oră angajaţii de la Petrotel nu ştiu dacă-şi vor primi salariile la data prevăzută, 10 octombrie, după ce conturile companiei au fost blocate.
Dar reprezentantul salariaţilor, Gheorghe Paraschivoiu, speră să obţină deblocarea activităţii şi continuarea anchetei în timp ce rafinăria funcţionează.
"Suntem 2.500 de oameni. Chiar dacă avem alte denumiri, suntem în concernul Lukoil. Noi am făcut demersurile necesare ca să fie deblocate, în primă fază, conturile pentru salarii, că pe 10 trebuie să dăm salarii. Fabrica asta nu fuge de aici. Să mă lase să funcţionez, să nu rămână aceşti salariaţi fără obiectul muncii", spune Gheorghe Paraschivoiu.