Românii "nu ştiu ce este paradontoza"
Un studiu arată că 40 la sută dintre locuitorii mediului urban nu au fost niciodată la dentist în ultimele 12 luni.
Articol de Adriana Turea, 21 Octombrie 2010, 10:34
O jumătate dintre români nu ştiu ce este parodontoza, relevă primul studiu naţional despre bolile parodontale.
Cercetarea a evidenţiat că 48 la sută dintre aceştia ştiu că parodontoza este o boală a dinţilor, 12 la sută o asociază cu gingiile iar 39 la sută nu ştiu nimic despre parodontoză, nici măcar nu se gândesc că este o afecţiune a cavităţii bucale.
Acelaşi studiu arată că 40 la sută dintre locuitorii mediului urban nu au fost niciodată la dentist în ultimele 12 luni, iar unul din cinci români nu se spală pe dinţi nici măcar o dată pe zi.
Acelaşi studiu arată că 56 la sută dintre românii susţin că nu suferă de afecţiuni parodontale deşi au cel puţin un simptom al bolii, cel mai frecvent fiind sângerarea gingiilor. Relevant este, de pildă, că doar 7 la sută dintre cei intervievaţi ştiu că suferă de parodontoză, deşi majoritatea celorlalţi prezintă cel puţin un simptom al bolii.
Alte semne ale afecţiunii sunt gingiile inflamate, sensibilitatea crescută la stimuli externi, termici şi chimici, durerea sau sângerarea în timpul periajului.
Şefa Catedrei de parodontologie a Facultăţii de Stomatologie „Carol Davila”, Conferenţiar dotor Anca Dumitriu, precizează că afecţiunea apare la dinţi sănătoşi, persoanele afectate nu prezintă niciun simptom şi de aceea este foarte important controlul periodic la dentist.
Medicul a insistat asupra educaţiei privind igiena bucală, spălatul pe dinţi de două ori pe zi - dimineaţa şi seara - un periaj corect şi utilizarea pastei de dinţi cu substanţe antibacteriene, a aţei dentare şi a apei de gură.
O altă concluzie este că media de consum de pastă de dinţi pe an la populaţia din mediul urban este de 14,5 tuburi.
Specialiştii subliniază că periuţa de dinţi trebuie schimbată la două-trei luni, studiul a evidenţiat însă că numai un sfert dintre românii din mediul urban fac accest lucru.
Ca urmare a acestui studiu, în perioada 1-12 noiembrie în acest an, o firmă din domeniul stomatologic iniţiază Programul Naţional de Prevenire şi Luptă Împotriva Parodontozei.
Acţiunea are drept scop informarea populaţiei cu privire la riscurile şi metodele de prevenire şi tratare a parodontozei. În acest interval, cei interesaţi pot cere broşuri informative cu privire la parodontoză şi mostre gratuite de pastă de dinţi în farmaciile din ţară.