Grecia are în vedere modernizarea forţelor armate şi consolidarea industriei naţionale de apărare
Se are în vedere un plan de dezvoltare a unui sistem de apărare aeriană denumit "Scutul lui Ahile".

Articol de Radio România Actualităţi, 07 Aprilie 2025, 23:40
Grecia pune la punct un plan ce are în vedere dezvoltarea unui sistem de apărare aeriană denumit ''Scutul lui Ahile". Acesta include şi achiziţionarea de noi submarine, drone avansate şi un satelit de comunicaţii.
Corespondenţă din Atena, transmisă de corespondenta RRA, Michaela Lambrinidou:
Pe fondul tensiunilor continue cu Turcia şi a eforturilor Europei de a-şi consolida capacităţile de apărare în contextul războiului din Ucraina şi al incertitudinilor legate de angajamentele internaţionale, Grecia îşi propune să îşi modernizeze forţele armate pentru a răspunde eficient la provocările de securitate din regiune. În acest context, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunţat un plan ambiţios de modernizare a forţelor armate elene, cu un buget de 25 de miliarde de euro pe parcursul următorilor 12 ani. Acest program vizează transformarea capacităţilor militare ale ţării prin integrarea tehnologiilor avansate şi îmbunătăţirea apărării naţionale.
Un element central al acestui plan este dezvoltarea unui sistem de apărare aeriană denumit "Scutul lui Ahile". Acest sistem este conceput pentru a proteja împotriva ameninţărilor aeriene şi a dronelor, reflectând o schimbare strategică către războiul cibernetic şi tehnologiile de apărare avansate. "Scutul lui Ahile" este un sistem defensiv integrat, inspirat de modelul folosit de Israel, cum ar fi ''Iron Dome'', care îşi propune să protejeze spaţiul aerian grec de drone, inclusiv cele kamikaze, de rachete balistice şi de croazieră, aeronave inamice, atacuri cibernetice şi este planificat să devină operaţional până în 2027. Planul include achiziţionarea de noi submarine, drone avansate şi un satelit de comunicaţii. De asemenea, Grecia intenţionează să achiziţioneze până la 40 de avioane de luptă F-35 din Statele Unite ale Americii, cu livrări estimate începând din 2027-2028.
În plus, se are în vedere achiziţionarea unei a patra fregate Belharra din Franţa, echipate cu rachete de croazieră "Scalp naval" cu rază de acţiune de până la 1.000 de kilometri. După cum a subliniat ministrul Apărării, Nikos Dendias, care a prezentat acest proiect în parlament, nicio achiziţie nu va fi efectuată dacă ea nu va fi însoţită de componente greceşti sau de participarea resurselor umane greceşti sau de o cooperare cu industria greacă de armamente sau şantiere navale şi sisteme de apărare. Scopul conducerii Ministerului Apărării este de a consolida industria naţională de apărare pe măsură ce aceasta se dezvoltă, în colaborare şi cu Centrul elen pentru Inovare în Apărare.