Românii "nu mai au încredere în bănci"
Pentru refacerea încrederii, consideră preşedintele ANPC, este necesară colaborarea şi o mai bună comunicare între instituţiile statului, mediul de afaceri şi consumatori.
Articol de Radiojurnal, 16 Martie 2015, 14:53
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Marius Dunca, a cerut băncilor şi celorlalte firme care dau credite să manifeste mai multă înţelegere faţă de clienţii aflaţi în situaţii dificile şi să le propună variante de rezolvare a acestor situaţii prin oferte corecte, transparente şi clare.
El a adăugat că românii nu mai au încredere în banci şi le este frică să mai ia credite.
Pentru refacerea încrederii, consideră preşedintele ANPC, este necesară colaborarea şi o mai bună comunicare între instituţiile statului, mediul de afaceri şi consumatori.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorului, Marius Dunca a amintit de creditele oferite de unele instituţii financiare nebancare - creditele rapide, fără prea multe garanţii, dar cu dobânzi exagerate - şi a anunţat că ANPC intenţionează să controleze activitatea acestor firme.
"În ultima perioadă, o campanie din partea unor IFN-uri, cu o dobândă anuală de 4.000, de 5.000... Asta ce înseamnă? Iau un euro şi după un an de zile dau 5.000 de euro înapoi, iar 10 euro dau 50.000 de euro. Din punctul meu de vedere, undeva lucrurile nu sunt în regulă şi o să facem şi o tematică în acest sens şi o să controlăm şi o să facem un control de fond la toate IFN-urile, să vedem unde respectă şi unde nu respectă legislaţia. Nu poţi să iei 100 de euro împrumut şi să dai jumătate de milion de euro, nu ai cum, nu este în regulă", a spus Marius Dunca.
Preşedintele ANPC, Marius Dunca, a precizat că s-ar putea recurge chiar la o plafonare a dobânzilor pe care IFN-urile le pot aplica împrumuturilor pe care le acordă.