Românii fac economie la alimente
Potrivit unui sondaj efectuat de Institutul Naţional de Statistică, românii preferă să investească în bunuri de larg comun şi să facă economie la mâncare.
Articol de Diana Domenico, 06 Ianuarie 2012, 14:42
Românii renunţă cel mai uşor la cumpărarea alimentelor când este vorba să-şi reducă cheltuielile, arată studiile sociologilor, dar şi cifrele statisticineilor.
În luna noiembrie 2011 sumele alocate cumpărăturilor de acest gen au scăzut faţă de luna anterioră şi s-au redus consistent faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.
Românii preferă să devină mai economi atunci când vine vorba de cumpărarea de alimente şi acceptă mai uşor să investească în bunurile de larg consum.
Redecorarea caselor şi cumpărarea de mobilier reprezintă o alternativă la imposibilitatea achiziţionării unei noi locuinţe.
Chiar şi atunci când vine vorba de cumpărarea de electronice, electrocasnice, maşini sau mobilă se constată că populaţia ia o decizie pe o perioadă mai lungă de timp, ceea ce înseamnă că s-a dezvoltat un alt tip de comportament al cumpărătorului, suţine Georgiana Manea, specialist în cercetarea de piaţă.
"În hipermarketuri, supermarketuri şi în magazinele de discount există o tendinţă de scădere pentru bunurile de larg consum."
"Consumatorii s-au îndreptat, pe de altă parte, şi de fapt există o tendinţă mai generală de a nu mai cheltui nesăbuit, de a nu mai face cumpărături care nu le sunt necesare şi acest lucru se reflectă mai mult în partea de bunuri alimentare.
"Tendinţa consumatorilor va depinde foarte mult de mediul economic, care este destul de nesigur în perioada aceasta. Ca şi stare de spirit, oamenii sunt ponderaţi, rezervaţi, dar cu o atitudine mai pozitivă, mai încrezătoare pentru 2012", a explicat Georgiana Manea.
Totodată, datele statistice arată că românii sunt cei mai săraci europeni, puterea de cumpărare devine din ce în ce mai mică pe măsură ce creşte numărul copiilor aflaţi în întreţinere, dar şi pe măsură ce scade calificarea la locul de muncă, susţine cercetătorul de la Institutul de Cercetarea a Calităţii Vieţii, Adina Mihăilescu.
"O treime din populaţia României se află în sărăcie. Împreună, un salariu minim cu două alocaţii de copii în anul 2010 acopereau doar 33% din toate produsele şi serviciile care erau necesare unui minim decent de trai al unei astfel de familii, iar în 2011 un salariu minim şi două alocaţii de copii abia acopereau 35% din acest minim decent", a declarat Adina Mihăilescu.
Veniturile băneşti în medie în trimestrul trei al anului trecut au depăşit puţin peste 2.000 de lei pe gospodărie, iar cele în natură aproape 400 de lei - potrivit datelor publicate de INS.