Directorul DGEP: Cartea electronică de identitate este versatilă, îi putem adăuga funcții noi
"Apel matinal" - Invitat chestorul Cătălin Giulescu, directorul Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor din MAI.

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 25 Aprilie 2025, 09:08
Cartea electronică de identitate este disponibilă acum și în București. În doar câteva ore, joi, toate programările disponibile prin platforma online a ministerului au fost ocupate, iar în scurt timp nu au mai fost intervale disponibile nici pentru luna mai.
Mai multe amănunte aflăm acum de la invitatul "Apelului Matinal", chestorul de poliție Cătălin Giulescu, directorul general al Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor din Ministerul Afacerilor Interne. Bună dimineața!
Cătălin Giulescu: Bună dimineața! Mulțumesc pentru invitație!
Mulțumim că ați acceptat-o, mai ales că, iată, site-ul, să zicem așa, a fost invadat de cereri. Vă așteptați practic?
Cătălin Giulescu: Sincer, așteptările noastre au fost depășite. Ne așteptam să existe un interes pentru noul act de identitate. În momentul acesta avem discuții cu autoritățile publice locale de la nivelul sectoarelor municipiului București pentru a identifica soluțiile necesare pentru suplimentarea sloturilor de programare.
Ce trebuie să știe solicitanții, cum se desfășoară procesul?
Cătălin Giulescu: Procesul? În primul rând, procesul este simplificat, totul este electronic. Cetățeanul nu mai completează niciun fel de cerere. Trebuie într-adevăr să prezinte certificatele de stare civilă, iar în ceea ce privește dovada adresei pentru imobilele care sunt înscrise în Cartea Funciară, nu mai este necesară prezentarea titlului de proprietate printr-o interconectare cu Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Informațiile referitoare la adresa de domiciliu se preiau în mod automat. Asta înseamnă că întreg procesul este simplificat, este digital, cetățeanul doar se prezintă cu certificatele de stare civilă sau, după caz, cu titlul de proprietate pentru acele imobile care nu au fost înscrise în Cartea Funciară, și funcționarul va îndeplini procedura. Ca să vă faceți dumneavoastră o idee, dacă prima cerere, joi, a fost preluată într-un interval de 18 minute, după ora 11:00 deja timpul a coborât spre 7 minute. Cam acesta este timpul pe care l-am atins și la nivelul județului Cluj. Timpul mediu de preluare a unei cereri în această infrastructură electronică este între 6 și 7 minute.
Cluj, acolo unde a debutat practic ediția pilot, să îi spunem așa,
Cătălin Giulescu: Da, pentru noi experiența de la Cluj a fost extrem de importantă. Aș vrea ca toți să înțelegem că serviciul acesta de evidență a persoanelor este unul extrem de personal. În practică, ne întâlnim în fiecare zi cu situații extrem de personale. Mă înțelegeți? Și noi a trebuit să facem toate automatizările necesare pentru a putea aborda orice fel de situație, indiferent de situația personală a titularului.
Acum, că tot vorbeam de digitalizare, mă gândesc și la cloud-ul guvernamental, certificatele de stare civilă. La un moment dat ar trebui să nu mai venim cu ele, nu?
Cătălin Giulescu: În principiu, da. În momentul acesta actele de stare civilă sunt digitalizate. Întreaga arhivă, începând cu luna ianuarie 1921, însemnând acte de naștere, căsătorie sau deces, sunt în format digital. Problema noastră este că în procesul de digitalizare, care a durat aproape cinci ani, am identificat foarte multe erori. Erorile țin de transformarea literei e în f, m în n, apariţia unui e, apariția unei litere a și multe alte astfel de erori în cei 100 de ani de experiență de stare civilă. Asta înseamnă că a fost introdusă o procedură de validare a actelor care au fost digitalizate pentru a se elimina aceste erori. Nivelul de eroare la nivel global nu este foarte mare. Totuși, pentru evidența persoanelor, noi îl considerăm mare. În aceste condiții, dacă astăzi am interconecta cele două infrastructuri, oficiile de stare civilă de la nivelul municipiilor vor fi efectiv blocate. Deci, din punct de vedere tehnic, ar fi posibil să le obținem în format digital, doar că noi ne pregătim să ajungem la un număr de 15.000 de cereri pe zi pentru cartea electronică de identitate. La acest volum vom bloca oficiile de stare civilă, nu vom mai putea înregistra nașterile sau decesele, sau să oficiem căsătoriile. În aceste condiții, estimez că în cursul anului viitor cetățenii vor fi exonerați și de această obligativitate de a prezenta certificatele de stare civilă. Anul acesta, în opinia mea, nu este posibil.
Care este taxa care se percepe pentru eliberarea unei cărți electronice de identitate? Și dimensiunea este cea de card obișnuit, nu?
Cătălin Giulescu: Răspunzând la ultima întrebare, dimensiunea este a unui card bancar, a permisului de conducere. El există...standardul este similar, iar în ceea ce privește taxa, costurile de producție sunt de 67 lei. Totuși, pentru primele 5 milioane de cărți electronice de identitate, prin PNRR este finanțată contravaloarea acestei taxe. Deci, primii 5 milioane de titulari vor fi exonerați de la plata acestei taxe.
Bun, ne grăbim atunci, dar tot o informație de care avem nevoie. Putem să ne schimbăm vechea, să-i spunem, carte de identitate, dacă ea se află în termenul de valabilitate? Ca să nu mai spun de vechile buletine.
Cătălin Giulescu: Da, cu siguranță. Actualul act de identitate poate fi preschimbat, poate fi solicitată preschimbarea, indiferent de termenul de valabilitate rămas în prezent. Deci, chiar dacă o carte de identitate modelul 1997 a fost obținută săptămâna trecută, titularul se poate prezenta pentru solicitarea unei cărți electronice de identitate.
Mă gândesc că ele sunt valabile și când circuli prin Europa, nu?
Cătălin Giulescu: Cu siguranță da. Cartea electronică de identitate este document de călătorie în spațiul Uniunii Europene și în anumite state terțe.
Cât de sigure sunt aceste cărți electronice de identitate? Ce se înscrie pe suportul electronic?
Cătălin Giulescu: În ceea ce privește securitatea cărților electronice de identitate, trebuie să înțelegem că sunt două paliere. Pe de o parte, a documentului în sine, față de actualul model de carte de identitate, modelul 1997, nivelul de securitate este incomparabil. Este adecvat erei în care trăim. În ceea ce privește securitatea la nivel electronic a suportului de stocare, trebuie să înțelegem că la momentul achiziției suportului de stocare au fost introduse niște condiții, astfel încât acesta respectă toate standardele existente în materie la acest moment. Furnizorul a demonstrat respectarea acestor standarde, iar în ceea ce privește dezvoltările ne-am asigurat că la nivel de securitate toate condițiile sunt îndeplinite. Pe de altă parte, citirea cipului... trebuie să înțelegem, suportul de stocare este accesibil atât contact, cât și în interfață fără contact, contactless. Interfața contactless este blocată, nu poate fi accesată decât dacă ești în posesia cărții electronice de identitate și scanezi un cod care este înscris chiar pe fața cărții electronice de identitate. Deci nu poate fi citit chiar dacă cineva apropie un dispozitiv de cartea electronică de identitate fără să introducă acel cod.
Chiar, apropo de citit, polițiștii, dacă te opresc, ești la volan sau, în fine, o patrulă își cere noua carte electronică de identitate, unde nu este trecută adresa, ei vor avea elemente speciale, nu știu, vreun POS, vreun telefon, vreun alt gadget?
Cătălin Giulescu: Cu siguranță da. Vă pot confirma că avem discuții cu Inspectoratul General al Poliției Române și chiar și astăzi polițiștii au acces la sistemul informatic, astfel încât în orice moment pot să identifice domiciliul sau reședința unei persoane, iar pe viitor sistemele vor fi interconectate, astfel încât, atât pentru forțele de ordine publică, cât și pentru sistemele de urgență, interacțiunea cu cartea electronică de identitate să fie foarte facilă.
Dar cei care nu doresc să aibă un buletin, un astfel de buletin cu cip, pot opta pentru o carte de identitate simplă?
Cătălin Giulescu: Astăzi pot opta pentru cartea de identitate model 1997, iar începând cu 20 mai în serviciile publice comunitare în care am pus în circulație cartea electronică de identitate vom pune în circulație un document care vizual este similar cărții electronice de identitate, se numește carte de identitate simplă și nu este prevăzută cu suport de stocare.
De genul pașaportului simplu față de cel electronic, nu?
Cătălin Giulescu: În principiu, da.
Se eliberează astfel de cărți noi și pentru minori?
Cătălin Giulescu: Cărțile pentru minori se eliberează doar pentru grupa unde deținerea este obligatorie, respectiv 14-18 ani, iar pentru grupele de vârstă de la 0 la 14 ani, documentul electronic va fi pus în circulație în data de 2 iunie anul acesta.
Aminteam de ediția pilot la Cluj, și acum Bucureștiul. Când vor fi disponibile și în celelalte județe? Există o etapizare, ceva sau...
Cătălin Giulescu: Este foarte important modul în care se vor derula primele 4-5 zile la nivelul municipiului București. Acestea vor seta viteza de expansiune la nivel național. Eu sunt optimist și sunt convins că în prima decadă a lunii mai va mai exista un val de extindere la nivelul câtorva municipii reședință de județ, minim cinci.
Da, au venit mai multe întrebări de la fanii "Matinalului", una singură pe final de interviu. Aminteați așa, în treacăt, că această carte electronică ar putea să dețină și alte date despre posesor. De exemplu, te poate ajuta și dacă ți-ai uitat permisul de conducere acasă?
Cătălin Giulescu: La momentul acesta, noi am încetat să discutăm de noi funcții. Pe noi ne interesează să punem în circulație cartea electronică de identitate. Eu vă asigur că ea a fost proiectată să fie extrem de versatilă și îi putem adăuga funcții noi. Dar pentru mine, important, pentru noi, pentru echipa mea, important în momentul acesta este să o punem în circulație. Despre noi funcții și despre noi facilități pentru cetățeni vom vorbi probabil începând din a doua parte a acestui an.
Așadar, ca să punctăm, mesaj pentru șoferi: chiar dacă veți intra în posesia noii cărți electronice de identitate...Nu vă lăsaţi permissul acasă. Exact, trebuie să prezentați și permisul de conducere, atunci când vă opresc agenţii.
Cu siguranță, da.
Cu mulțumiri şsi ne mai auzim ca să derulăm împreună şşi această etapă.
Cătălin Giulescu: Eu vă mulţumesc.
Invitatul "Apelului matinal" de astăzi, chestorul de poliție Cătălin Giulescu, directorul general al Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor din Ministerul Afacerilor Interne. Cerere mare! Cartea electronică de identitate, disponibilă acum și în București. Şi nu uităm încă un amănunt esențial: primii 5 milioane de români care se vor înscrie și vor intra în posesia cărții electronice de identitate nu vor plăti taxa de 67 de lei.