România "trebuie să continue reformele economice"
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, susţine că reducerea cheltuielilor nu este suficientă, ci trebuie completată cu măsuri de stimulare a creşterii economice.
Articol de Iulian Olescu, 25 Ianuarie 2012, 14:52
România trebuie să continue reformele economice, mai ales în această perioadă de dezordine socială - atrage atenţia ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, referindu-se la situaţia protestelor începute în urmă cu aproape două săptămâni şi la evoluţia economică marcată în ultimii ani de măsurile de austeritate care au afectat majoritatea categoriilor sociale.
Mark Gitenstein reia mesajul analiştilor economici care, pe fondul agravării crizei financiare europene, subliniază că reducerea cheltuielilor nu este suficientă, ci trebuie completată cu măsuri de stimulare a creşterii economice.
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii spune că acesta este momentul potrivit pentru a fructifica măsurile deja luate, pentru a aplica noi politici şi programe care vor aduce creşterea economică tuturor companiilor, dar şi tuturor românilor.
Mark Gitenstein spune că doar reducerea costurilor nu asigură creşterea economică şi trebuie însoţită de investiţii private şi de stat, de un parteneriat între guvern şi companii.
Diplomatul american a făcut referire şi la companile de stat care trebuie eficientizate şi care au nevoie de investiţii.
"În prezent, profiturile companiilor de stat sunt prea des direcţionate spre bugetul de stat sau spre buzunarele unor persoane cu relaţi influente.
"Deşi, evident, este dreptul statului să transfere aceste venituri către bugetul propriu, acest lucru lipseşte companiile de stat de fondurile de care au nevoie pentru a face investiţii şi, în cele din urmă, pentru a genera creştere economică", a precizat Mark Gitenstein.
De aceea, ambasadorul american atrage atenţia că este necesară eficientizarea activităţii în întreprinderile de stat pentru ca acestea să ajute la creşterea economică.
"Listarea publică la Bursă a companiilor de stat-cheie, asigurarea respectării prevederilor Codului de guvernare corporatistă de către acestea şi introducerea conducerii private vor îmbunătăţi performanţele şi eficienţa acestor companii, în definitiv, vor asigura o creştere a profitului net al acestora.
"Toţi reprezentanţii guvernului, din toate partidele ar trebui să transforme aceste reforme într-o prioritate", a spus Mark Gitenstein.
Companiile de stat "trebuie să fie listate la Bursă"
Şi reprezentanţi administratorului Fondului Proprietatea, compania americană Franklin Templeton, atrag atenţia asupra importanţei eficientizării activităţii în companiile cu capital de stat.
Preşedintele pentru pieţe emergente al Franklin Templeton, Mark Mobius, subliniază faptul că acestea trebuie listate la Bursă şi trebuie să îndeplinească obiectivele prevăzute în prevederile privind guvernarea corporatistă.
"Obiectivul principal al Fondului este de a creşte valoarea componentelor sale, a companiilor din portofoliu, şi cea mai bună cale de a face asta este listarea societăţilor care sunt încă nelistate.
"În al doilea rând, trebuie să impunem litera legii în companiile cu capital de stat şi reglementărie legate de guvernanţa corporativă care au fost recent adoptate de guvern.
"Aceste trei măsuri singure vor conduce la creşterea semnificativă a valorii Fondului Proprietatea", a precizat Mark Mobius.
Reprezentanţii Franklin Templeton spun că se gândesc în continuare la o a doua listare pe pieţele de capital internaţionale, însă decizia va fi luată în funcţie de evoluţiile economice în continuare.