România, ţară de tranzit pentru droguri
Potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite, România este o ţară de tranzit pentru traficul de droguri, în timp ce consumul de droguri este printre cele mai mici din Europa.
24 Iunie 2010, 14:54
Un raport global al Naţiunilor Unite cu privire la traficul de droguri menţionează România ca ţară de tranzit pentru traficul de heroină spre Europa Occidentală.
Documentul Oficiului ONU pentru combaterea drogurilor şi a infracţionalităţii foloseşte date din 2008 şi 2009, pentru a prezenta principalele rute ale traficului, numărul arestărilor sau ale capturilor, precum şi date cu privire la consum.
Potrivit documentului, consumul în România se află pe ultimele locuri în UE.
România este, în schimb, alături de Bulgaria, Serbia, Macedonia şi Croaţia, una din ţările de tranzit pentru traficanţi.
Cantitatea de heroină transportată anual prin această zonă este estimată la aproximativ 55 - 60 de tone şi are ca destinaţii Germania şi Olanda, de aici heroina este transportată spre pieţe mai mari, cum ar fi Franţa, Marea Britanie şi Spania.
Pe ruta de trafic sud-est europeană, care include Bulgaria, Grecia, Albania, România, Serbia, Macedonia, Bosnia, Croaţia şi Muntenegru au fost transportate în 2008 aproximativ 90 de tone de heroină şi morfină.
Autorităţile din aceste ţări au interceptat doar 3% din transporturi, arată documentul. În 2008, în Spania au fost arestaţi 110 români, suspectaţi de trafic de cocaină, reprezentând 1% din numărul traficanţilor arestaţi în această ţară. În Italia, în acelaşi an au fost arestaţi 98 de români suspectaţi tot de trafic de cocaină.
Potrivit Raportului Naţiunilor Unite consumul de cocaină este ridicat în vestul şi centrul Europei, în special în Spania, Marea Britanie, Italia, Irlanda şi Danemarca, în timp ce rata consumului este mai mică în estul şi sud-estul Europei, inclusiv în România.
La nivel mondial, canabisul rămâne principalul drog consumat.
Tranzitarea drogurilor prin România a fost, de altfel, menţionată şi în raportul publicat recent de Departamentul American de Stat.
Acesta prezenta estimări potrivit cărora 80% din drogurile care intră în România au ca destinaţie Europa de Vest.
Se crede că heroină, extazy, dar şi alte droguri sunt stocate în cantităţi mari în România, aşteptând să fie transportate mai departe.
Parte din această cantitate - spune acelaşi raport - ar fi destinată SUA şi Canadei.
Plasarea României pe rutele traficului de droguri, dar şi riscul creşterii consumului sunt menţionate în Strategia de securitate, de pe pagina de internet a Preşedinţiei.