România susţine securitatea colectivă în cadrul NATO
România şi-a exprimat poziţia prin ministrul de externe Teodor Baconschi, după întâlnirea avută cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
Articol de Bogdan Mihai, 07 Mai 2010, 13:56
România insistă ca noul concept strategic NATO să fie axat în jurul principiului de securitate colectivă, consfiinţit prin articolul cinci.
Ţara noastră şi-a exprimat poziţia prin ministrul de externe Teodor Baconschi, după întâlnirea avută cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
"Sperăm ca Alianţa să fie în primul rând o organizaţie de apărare colectivă concentrată asupra teritoriului naţional al celor 28 de state membre şi, totodată, un instrument politic-militar capabil să se adapteze la o largă varietate de noi ameninţări - terorism, proliferare nucleară, atacuri cibernetice, de diferitele forme de trafic" , a declarat ministrul român de externe, Teodor Baconschi.
Oficialul român a mai precizat că discuţiile cu secretarul general al NATO s-au concentrat şi asupra Vecinătăţii Estice a Alianţei, prezentând, totodată, punctul de vedere al României cu privire la importanţa strategică a regiunii Mării Negre.
Şeful diplomaţiei române a pledat, în context, pentru sporirea prezenţei NATO în regiune şi pentru interesul ţării noastre de a diversifica parteneriatele NATO, atât pe dimensiunea răsăriteană, cât şi pe cea meridională - sudică sau mediteraneeană a Alianţei.
Teodor Baconschi a reafirmat, în cadrul discuţiilor cu oficialul NATO, dorinţa ţării noastre de a vedea sistemul de apărare antirachetă transformat într-o misiune NATO prin care întregul teritoriu continental să fie protejat împotriva oricăror ameninţări de tip balistic.