Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"România - stare de urgenţă" - intervenţia ministrului Muncii, V. Alexandru

Articol de RADOR, 10 Aprilie 2020, 16:12

Ministrul muncii a susţinut cu puţin timp în urmă declaraţie de presă pe facebook, tema fiind legată de măsurile privind grupurile de persoane cele mai vulnerabile. Mai multe detalii aflăm în direct de la doamna ministru Violeta Alexandru, aflată în legătură directă cu noi. Bun găsit!

Violeta Alexandru: Bună ziua! Bună ziua dvs şi ascultătorilor.

Realizator: Ce aţi reuşit să transmiteţi prin acest mesaj pe facebook, prin această declaraţie pe facebook?

Violeta Alexandru: Primul scop al declaraţiei pe care am simţit nevoia să o fac a fost acela de a invita autorităţile locale să se implice mai mult în tot ce mă înseamnă activitatea de sprijin, de îngrijire, de acordare de servicii pentru grupurile vulnerabile Ministerul are un atribut de coordonare metodologică, el licenţiază, acordă licenţele pentru centrele de îngrijire private sau publice, respectiv le acreditează, dar, din punctul meu de vedere nu pot să fiu pasivă la o realitate pe care o văd în acest moment, şi anume o nevoie de implicare mult mai activă pentru a sprijini grupurile vulnerabile, înţeleg aici bătrânii, inclusiv bătrâni cu dizabilităţi, copii instituţionalizaţi, persoane adulte cu dizabilităţi, care au nevoie de sprijin activ, şi am făcut un apel către autorităţile locale să îşi cunoască comunitatea, să fie la curent în orice moment, cu nevoile acesteia, cu nevoile grupurilor vulnerabile din comunitate şi să se implice pentru că acum, mai mult ca oricând acestte persoane au nevoie de noi.

Realizator: Doamna ministru, toată lumea aşteaptă cu interes proiectul de lege anunţat de premier şi despre care aţi anunţat că e pregătit referitor la şomajul tehnic în instituţiile publice. Ne puteţi spune când veţi depune proiectul?

Violeta Alexandru: Sigur, dar aş prefera să mă lăsaţi să continui măcar un minut pentru a face o informare completă cu privire la mesajul pe care l-am transmis astăzi, după care vă răspund şi acestei întrebări. Pe lângă apelul pe care l-am făcut autorităţilor locale, am făcut şi o scurtă informare a măsurilor pe care le-a luat guvernul pentru incompetenţele pe care le are pentru grupurile vulnerabile, şi am să vi le spun pe scurt. În primul rând, am informat cu privire la faptul că autorităţile locale, prin cadrul legislativ pe care l-am creat, pot contracta specialişti... pot contracta servicii sau angaja specialişti în asistenţă socială care să acorde consiliere psihologică, consiliere juridică grupurilor vulnerabile care exprimă aceste nevoie. De asemenea, am pus la dispoziţia autorităţilor locale entităţile pe care Ministerul Muncii le are în contract, prin subvenţiile pe care le acord - e vorba de diferite entităţi neguvernamentale care furnizează servicii sociale, unele dintre ele imposibil de furnizat astăzi, şi am spus faptul că aceste entităţi sunt acum la dispoziţia autorităţilor locale pentru a fi implicate în activităţile necesare din comunitate. Am vorbit despre faptul că sunt suspendate verificările în acordarea serviciilor de asistenţă socială, şi de asemenea, executările silite penntru drepturile de asistenţă socială. Am informat cu privire la măsurile pe care le-am luat alături de Ministerul Fondurilor Europene pentru ca toate cheltuielile cu salariile, transportul şi echipamentele de protecţie medicală, cu asistenţii sociali, să poată fi acoperite prin fonnduri europene, aşa cum Comisia Europeană ne indică să accesăm în această perioadă, pentru că există posibilităţile corespondente. Nu în ultimul rând am informat cu privire la faptul că, prin fonduri europene, se pot distribui pachete cu produse de igienă, prin autorităţile locale, către persoanele aflate în carantină, în izolare, către persoanele vârstnice, din cămine, către copii şi adulţi cu dizabilităţi instituţionalizaţi. Am vrut să mă asigur că acest mesaj se aude în toate comunităţile din România şi că folosim toate resursele pe care le avem din banii publici sau din bani europeni pentru a pune la dispoziţia grupurilor vulnerabile măsurile de spprijin de care acestea au nevoie.

Realizator: Cu siguranţă, şi cu această ocazie s-a auzit peste tot în România, dar şi în străinătate, acolo unde avem comunităţi din România, care ştim sigur că ne ascultă. Revenind la proiectul de lege anunţat de premier, despre care aţi anunţat că este pregătit, referitor la şomajul tehnic, în instituţiile publice.

Violeta Alexandru: Da. Eu mi-am asumat rolul de a pregăti o primă formă, dar definitivarea lui depinde substanţial de câteva lucruri certe. Un lucru este evaluarea pe care fieccare ministru trebuie să o facă în domeniul său de competenţă, pentru a stabili care sunt din tot sectorul de activitate pe care îl coordonează acele zone, în care activitatea fiind de maximă necesitate, nu se pot aplica prevederi care înseamnă reducerea echipei de lucru pe durata unei luni şi trimiterea unei părţi în şomaj tehnic, prin rotaţie. Am nevoie de aceste informaţii de la fiecare ministru care îşi cunoaşte specificul activităţii, după cum am iniţiat şi o consultare cu structurile asociative ale autorităţilor locale pentru că măsura s-a aplica şi autorităţilor locale. Din punctul meu de vedere, în condiţiile în care unele părţi din administraţia, sistemul public în general - instituţii şi autorităţi - activitatea s-a redus, este momentul să fim corecţi cu noi înşine şi să stabilim o relaţie onestă între câştigul pe care persoana îl primeşte şi timpul efectiv pe care îl petrece în activitate.

Realizator: Deci putem spune că ştim câte persoane din sistemul bugetar sunt aproximativ, 1,4 milioane. Câţi vor fi afectaţi, de exemplu, de acest proiect?

Violeta Alexandru: Putem spune că fiecare minister îşi face o evaluare pentru a decide care sunt zonele în care activitatea s-a redus, respectiv care sunt zonele cu privire la care se constată oportunitatea reglementării acestei situaţii, de fapt, anume timp redus de lucru. A doua, al doilea obiectiv din această măsură ţine de o chestiune pe care nu cred că mai e cazul să o explic prea mult. E vorba despre solidaritate, cu tot ceea ce se întâmplă în sectorul privat în acest moment şi situaţia este extrem de grea - extrem de grea! - toate canalele mele de comunicare sunt în acest moment pline de mesaje de la oameni din sfera privată, ale căror resurse se epuizează curând şi care sunt în situaţii limită, cu firme închise sau cărora li s-a suspendat activitatea, cu o perspectivă imediată. Desigur că ne dorim să ne revenim cât mai curând, dar cu o perspectivă imediată îngrijorătoare. Este nevoie de solidaritate şi nu în ultimul rând - şi nu în ultimul rând - având în vedere că autorităţile - mă refer aici la Comitetul pentru Situaţii Speciale de Urgenţă: ne cere să fim la fel de vigilenţi în continuare şi ne explică că doar prin asigurarea măsurilor de izolare, de distanţare socială vom putea să reducem riscul răspândirii acestui virus, cred că implicit este o nevoie în acest moment, pe fondul reducerii activităţii în unele domenii, să clarificăm modul de lucru în această perioadă pentru a răspunde şi acestor rigori de a asigura prevenţia şi măsurile de securitate, securitate în sensul de sănătate pentru angajaţii din sistemul public.

Realizator: Doamna ministru Violeta Alexandru, spuneaţi chiar la o emisiune televizatăă motivul principal nu este neapărat unul economic, cât unul de solidaritate, însă cum se va reflecta el totuşi asupra economiei?

Violeta Alexandru: Aşa este. Subliniez şi în această intervenţie cu dvs, că principalul scop nu a fost deşi, evident, consecinţa directă a unei asemennea măsuri înseamnă nu atât penntru noi, cât pentru autorităţile locale, pentru că fiecare va lua această decizie din bugetul propriu, adică va reduce costurile ceea ce înseamnă o resursă disponibilă pentru bugetul fiecărei instituţii - e vorba de fiecare primărie, fiecare consiliu judeţean, fiecare prefectură, fiecare companie, cu buget alimentat de la stat, adică e vorba de o reducere a cheltuielii, dar repet, care răspunde unei situaţii reale, şi anume că în unele domenii s-a redus activitatea; este o economie pe care o face fiecare entitate, nu este o economie care se reflectă direct în bugetul de stat. Prin urmare, ce spun este că nu acesta este primul scop vizat, deşi, implicit, duce la aşa ceva, cât este o chestiune de solidaritate.

Realizator: Dacă se vor reduce salariile bugetarilor în aprilie sau de la 1 mai, efectul se va resimţi în buzunare...

Violeta Alexandru: Reducerea înseamnă reducerea timpului de lucru: oamenii stau acasă.

Realizator: Stând acasă, automat au şi venituri mai mici, putere de cumpărare mai mică. Când s-ar preconiza redeschiderea, de exemplu, a centrelor comerciale, şi atunci ne întrebăm cine va mai susţine consumul în toată această perioadă de scăderi? Dacă se vor reduce salariile bugetarilor în aprilie sau de la 1 mai, efectul se va resimţi în buzunare în iunie când se preconizează redeschiderea centrelor comerciale, şi atunci întrebarea vine: cine va mai avea puterea să susţină consumul?

Violeta Alexandru: Eu sunt convinsă că uşor-uşor acest consum se va relua, este o situaţie de criză şi o situaţie dedicată pentru toată societatea, inclusiv pentru mediul privat, care nu mai are în acest moment, în multe zone, cunoscute de altminteri şi despre care s-a vorbit mult, încasări, şi anume: zona de HORECA, zona care ţin de tot ce înseamnă lanţurile de restaurante, de cafenele, de saloane de înfrumuseţare şi nu numai. Sunt oameni care în condiţiile de faţă şi pentru că s-au luat decizii în vederea împiedicării răspândirii virusului, au constatat de pe o zi pe alta că nu mai au încasări. Situaţia este delicată în toată economia. Prin urmare, uşor-uşor lucrurile vor reveni la normal, însă, cum spuneam, în condiţiile în care sunt acasă într-un context de siguranţă, inclusiv angajaţii din sistemul public, pot contribui la prevenirea răspândirii COVID, respectiv, sunt convinsă că înţeleg că pentru o activitate redusă şi anume o activitate care nu mai există în perioada în careunt acasă, în mod evident, şi veniturile trebuie să fie corespondente acestei realităţi, dar, ca să răspund la întrebarea dvs, fără a o ocoli, uşor-uşor o să ne revenim la normal, şi bineînţeleş şi consumul va creştea gradual.

Realizator: Am avea o întrebare: ce se va întâmpla cu acele categorii de bugetari cărora li se vor mări salariile, ca urmare a unei legi promulgate de preşedintele Iohannis acum câteva zile, pe 3 aprilie - bibliotecari, muzeografi, autoritatea /feroviară/ şi navală.

Violeta Alexandru: Eu nu pun în discuţie... Ar fi şi neobişnuit ca ministrul muncii să comenteze aplicarea legilor. Eu sunt într-o poziţie în care nu voi face niciodată o asemenea afirmaţie. Ce e prevăzut în cadrul legal se va aplica fără discuţie. Cu siguranţă, măsurile privind şomajul tehnic, dacă li se va aplica acestor categorii despre care vorbiţi, se vor aplica în cuantumul la care au ajuns ca urmare a aplicării legilor, inclusiv a noilor reglementări.

Realizator: Proiectul 'şomajul tehhnic' va fi aplicat tuturor celor din categoriile nominalizate, de la ultimul salariat la demnitari? Va fi aplicat şi la nivelul aparatului de stat?

Violeta Alexandru: Păi la nivelul aparatului de stat vorbim!

Realizator: Am înţeles. Mai avem o scurtă întrebare, şi cu asta cred că putem încheia, sindicatele afirmă că acest demers - şomajul tehnic - ar putea constitui, la finalul crizei, să zicem pe baza unor viitoare măsuri de restructurare, este posibil aşa ceva? Să fie acest demers baza unor viitoare măsuri de restructurare?

Violeta Alexandru: Scopul nostru este să asigurăm un cadru în care să putem avea sub control fenomenul acesta de răspândire a virusului. Cu cât suuntem mai severi acum şi luăm toate măsurile de protecţie, cu atât perioada grea pe care o traversăm va fi mai scurtă. În al doilea rând, cred că în acest moment scopul este să avem o populaţie sănătoasă, care să se întoarcă la muncă şi cu care să repornim economia, pe de o parte, şi cu care să repornim în forţă instituţiile publice, ca ele să livreze servicii de calitate pentru oameni. Orice discuţie legată de restructurarea aparatului public, altminteri necesară în societate, trebuie făcută într-o perioadă de linişte, în care să plecăm de la nişte argumente obiective, şi anume de la eficienţa şi performanţa în fiecare poziţie publică pe care cineva o ocupă, eventual de la efectele pe care această criză le-a avut, în sensul de a ne determina să folosim tehnologia, ceea ce înseamnă o eficienţă crescută, sper, după ce această criză se va termina, regăsindu-se în modul de lucru al autorităţilor locale...

Realizator: Să sperăm că va şi rămâne acest obicei pe care îl creăm, acest obiceiuri pe care le creăm acum, de a apela la tehnologie şi de a ne eficientiza, să spunem, aşa, munca după aceea. Aminteaţi de perioadă, pe ce perioadă se va întinde această măsură şi când ar putea începe plata pentru cei trimişi în şomaj tehnic? Când ar putea reîncepe această plată? Când pot reveni la salariile normale?

Violeta Alexandru: Cu siguranţă, exclusiv pe perioada stării de urgenţă, exclusiv pe perioada stării de urgenţă. Vom vedea care este decizia preşedintelui cu privire la prelungirea perioadei, în interiorul stării de urgenţă, în niciun caz în exteriorul ei se vor lua asemenea măsuri. Rămâne de văzut dacă pe toată perioada stării de urgenţă, dacă pe un segment din toată această nouă perioadă, dacă preşedintele va decide să reglementeze în acest fel, prin urmare revenirea la normalitate şi revenirea în activitate, la nivelul tuturor angajaţilor este o chestiune pe care ne-o dorim cât mai aproape, dar care va fi decisă de autorităţi, funcţie de evoluţia lucrurilor.

Realizator: Doamna ministru Violeta Alexandru, vă mulţumim pentru timpul acordat şi păstrăm şi cu dvs această cale de comunicare deschisă.

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP
România 21 Noiembrie 2024, 21:56

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP
Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
România 21 Noiembrie 2024, 21:43

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă în sumă totală de aproape 1.800.000 lei, pentru sprijinirea a 430 de...

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
România 21 Noiembrie 2024, 21:36

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză, nemulţumiţi de decizia Comisiei pentru...

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
România 21 Noiembrie 2024, 21:32

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase

Aproape 5.000 de pompieri cu peste 4.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi al...

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice
România 21 Noiembrie 2024, 21:20

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice

Peste 70 de echipe de intervenţie ale reţelei de distribuţie a energiei electrice acţionează joi pentru limitarea efectelor...

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice
Programul Rabla pentru tractoare
România 21 Noiembrie 2024, 20:02

Programul Rabla pentru tractoare

Valoarea tractorului nou nu trebuie să depășească 55.000 euro.

Programul Rabla pentru tractoare
Cod roșu de vânt și ninsori
România 21 Noiembrie 2024, 19:56

Cod roșu de vânt și ninsori

Din cauza rafalelor de vânt s-au înregistrat deja numeroase pagube.

Cod roșu de vânt și ninsori
Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
România 21 Noiembrie 2024, 19:51

Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale

Sunt 950 de secții de votare în afara țării, cu 35 mai multe față de cele de la europarlamentarele din iunie.

Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale