România şi-a pierdut dreptul de vot în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene
România şi-a pierdut dreptul de vot în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene, din cauza datoriilor neachitate.
Articol de Cristian Matei, 02 Iulie 2021, 10:13
România şi-a pierdut dreptul de vot în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene, din cauza datoriilor pe care le are de mai mulţi ani faţă de această organizaţie.
Preşedintele de onoare al Agenţiei Spaţiale Române, Dumitru Prunariu, susţine că acesta este şi un motiv de îngrijorare pentru cei 255 de conaţionali care candidează pentru un post de astronaut ESA.
La fel ca în cazul contribuţiei la Uniunea Europeană, România ar trebui să plătească anual o sumă de bani şi pentru programele opţionale ale Agenţiei Spaţiale Europene, aşa după cum stă scris în acordurile semnate.
De vreo patru ani, însă, ţara noastră a acumulat datorii, pentru că pur şi simplu nu şi-a mai plătit această contribuţie.
Ultima plată s-a efectuat în decembrie anul trecut şi reprezintă datoria din 2017, adică aproape 17 milioane de euro.
Rămân, însă, descoperiţi anii 2018, 2019, 2020 şi 2021.
Drept urmare, România şi-a pierdut dreptul de vot în Agenţia Spaţială Europeană, fapt fără precedent în istoria acestei intituţii.
Dumitru Prunariu, preşedinte de onoare al Agenţiei Spaţiale Române: Am ajuns la patru ani, deja cumulate cu nişte dobânzi s-a ajuns la vreo 110 milioane de euro şi, da, România, deocamdată, nu mai are drept de vot la Agenţia Spaţială Europeană, nu mai avem dreptul să accesăm noi programe ale Agenţiei Spaţiale Europene, pentru că n-am plătit contribuţia, deşi eram cea mai dezvoltată ţară din Europa de Est în acest domeniu.
Reporter: Această situaţie nu pare a fi deloc în favoare celor 255 de români înscrişi anul acesta în competiţia pentru desemnarea celor ce vor intra în programul de formare a viitorilor astronauţi.
Dumitru Prunariu: Competiţia a fost deschisă, s-au înscris şi români. Vom vedea în final când se va trage din ea şi se va spune - 100 sunt foarte buni, trebuie să alegem 6 şi după contribuţia fiecărui stat la programe europene şi după alte criterii care nu vor mai ţine strict de persoana selecţionată.
În total, la nivel european s-au înscris peste 22.500 de candidaţi, de două ori şi jumătate mai mulţi decât la selecţia anterioara din 2009.