România se confruntă cu o îmbătrânire rapidă a populaţiei
"Proporţia persoanelor vârstnice s-a dublat faţă de anii '90, pe fondul îmbunătăţirii calităţii serviciilor medicale, dar şi ca efect al fenomenului de migrare", spune Preşedintele Societăţii Române de Gerontologie şi Geriatrie, doctorul Gabriel Prada.
Articol de Adriana Turea, 21 Februarie 2024, 16:15
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 februarie) - "Radiojurnal" - Realizator: Mihaela Enache - România se confruntă cu o îmbătrânire rapidă a populaţiei: aproximativ 3 milioane 700 de mii de persoane au peste 65 de ani, iar până în anul 2050 ponderea vârstnicilor din România va depăşi 27%, cu un procent în creştere - de la aproape 5% până la 8,5% a grupei de vârstă 80 plus, atrag atenţia specialişti din domeniul bolilor neurologice degenerative.
După cum transmite reporterul RRA, Adriana Turea, în cadrul celei de-a 14 ediţii a Conferinţei Naţionale Alzheimer, participanţii au subliniat că, în contextul acestei evoluţii, este important să se dezvolte măsuri de prevenire a acestor afecţiuni.
Preşedintele Societăţii Române de Gerontologie şi Geriatrie, doctorul Gabriel Prada, a explicat care sunt provocăril atât pentru sistemul medical, cât şi pentru cel al îngrijirii la domiciliu sau în centre specializate.
Gabriel Prada: Este nevoie de abordări noi, care să se adapteze situaţiei în continuă schimbare, de ce nu, să utilizăm mai mult sistemele informatice, care poate să ne ajute şi pe noi şi pe pacienţi. Problematica pe care o pun pacienţii vârstnici, în afara de tulburările neurocognitive, e legată de multe din comorbidităţile pe care le au. Aceste tulburări vin pe un fond de patologie cronică. De obicei debutul este la vârsta adultă şi se continuă spre vârste din ce în ce mai înaintate. E foarte importantă profilaxia în acest domeniu, deşi există o prejudecată cum se fac profilaxie la vârste înaintate, nu mai poţi face nimic, dar se poate face profilaxie şi anume pentru a împiedica evoluţia spre stadii avansate ale bolilor şi, de asemenea, se poate face profilaxie legată de apariţia complicaţiilor.
Realizator: Profesor doctor Gabriel Prada a mai adăugat că proporţia persoanelor vârstnice s-a dublat faţă de anii '90, pe fondul îmbunătăţirii calităţii serviciilor medicale, dar şi ca efect al fenomenului de migrare.