Ascultă Radio România Actualitaţi Live

România "s-a îndepărtat de marginea prăpastiei"

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că UE respectă domnia legii, dar evoluţiile din ultimele 3 săptămâni din România "au zdruncinat încrederea noastră".

România "s-a îndepărtat de marginea prăpastiei"
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Foto: AP.

Articol de Sorin Solomon, 18 Iulie 2012, 13:29

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că raportul pe justiţie prezentat Comisiei Europene marchează progresele relevante ale României din ultimii ani în domeniul justiţiei.

Preşedintele CE a precizat că Uniunea Europeană respectă domnia legii şi independenţa justiţiei, dar evoluţiile politice din România din ultimele luni "au zdruncinat încrederea noastră".

"Lupta politică nu poate să justifice depăşirea sau eludarea principiilor democratice. Politicienii nu trebuie să încerce să intimideze judecătorii înaintea deciziilor sau să îi atace pe judecători atunci când iau decizii care nu le plac. Competenţa Curţii Constituţionale nu poate fi schimbată peste noapte. De aceea, a fost atât de important să mă întâlnesc cu premierul României din scurt. Am avut nevoie de răspunsuri imediate", a mai spus preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Jose Manuel Barroso a precizat că aceste evoluţii au pus sub semnul întrebării statul de drept şi independenţa justiţiei din România, dar angajamentele luate de guvernul Ponta au îndreptat lucrurile, fapt pentru care a ţinut să precizeze că îi este "recunoscător premierului Victor Ponta".

Preşedintele CE a declarat că a cerut Comisiei Europene să monitorizeze în continuare situaţia din România iar până la sfârşitul anului să realizeze un nou raport.

"Comisia consideră că măsurile adoptate recent de Guvernul României generează preocupări serioase privind respectarea principiilor fundamentale. Aceste măsuri au fost luate într-un sistem politic excesiv de polarizat, în care neîncrederea dintre entităţile politice şi acuzaţiile sunt o practică obişnuită; totuşi, acest context politic nu poate explica natura sistematică a mai multor acţiuni. Deşi anumite acţiuni pot fi explicate parţial de această polarizare politică, acţiunile respective ridică îndoieli serioase privind angajamentul faţă de respectarea statului de drept sau privind modul în care este înţeles statul de drept într-un sistem democratic pluralist.

"Contestarea la nivel politic a unor decizii judiciare, subminarea Curţii Constituţionale, răsturnarea unor proceduri stabilite şi eliminarea unor mecanisme-cheie prin care puterile în stat exercită controlul asupra activităţii celorlalte puteri pun sub semnul întrebării angajamentul guvernului de a respecta statul de drept şi independenţa controlului jurisdicţional" se arată în Raportul Comisiei Europene.

Raportul MCV face referire la evoluţia justiţiei de la integrarea României în UE

"România s-a îndepărtat de prăpastie, dar nu putem spune că a ajuns încă la capătul drumului. Aceste angajamente trebuie să fie respectate şi implementate. Acesta este interesul cel mai bun al României şi cetăţenilor români. Suntem convinşi că cetăţenii români sunt angajaţi pe deplin faţă de principiile dominaţiei legii şi democraţiei. Vom continua să monitorizăm îndeaproape situaţia şi am solicitat un alt raport ca să fie pregătit de România până la sfârşitul anului" a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Din 2007, România a creat sau este în curs de a crea cadrul legal de bază în toate domeniile acoperite de MCV. Când se va finaliza, introducerea noilor coduri ar trebui să reprezinte o modernizare substanţială a sistemului juridic. Alte decizii la nivel politic, cum ar fi strategia naţională anticorupţie, au creat, de asemenea, un cadru solid. Multe instituţii importante contribuie, la rândul lor, la acest cadru solid, inclusiv Direcţia Naţională Anticorupţie şi Agenţia Naţională de Integritate", scrie în Raportul Comisiei Europene.

Raportul mai arată că în unele domenii importante, schimbările s-au produs în primul rând ca rezultat al presiunii externe.

"MCV în sine a fost nucleul acestui proces şi acest lucru este recunoscut ca atare de opinia publică din România. Mecanismul a ajutat la menţinerea direcţiei reformei în momente tensionate şi a sprijinit schimbări care necesitau curajul de a aduce atingere unor interese particulare. Faptul că este nevoie de o presiune externă ridică întrebări cu privire la caracterul durabil şi reversibil al reformei, întrebări accentuate în contextul evenimentelor recente", se arată în raport.

Obligaţiile asumate în faţa preşedintelui Comisiei Europene "vor fi implementate"

Premierul României, Victor Ponta, a declarat că raportul pe justiţie prezentat de Comisia Europeană este unul echilibrat care arată că România trebuie să continue eforturile de a asigura o justiţie independentă.

"Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a prezentat într-un mod obiectiv situaţia din România. Îmi asum răspunderea ca premier ca obligaţiile asumate în faţa preşedintelui Comisiei Europene vor fi implementate", a declarat Victor Ponta.

"Aşa cum a prezentat şi preşedintele Barroso, aşa cum şi eu v-am informat, cele 11 întrebări legitime ale Comisie Europene au primit din partea mea ca prim-ministru un răspuns foarte clar şi foarte concret şi vreau să spun astăzi încă odată că-mi asum întreaga responsabilitate ca prim-ministru ca aceste răspunsuri şi aceste obligaţii să fie puse în practică", a mai spus premierul român.

Comisia a anunţat că ultimele evoluţii din ţara noastră, dar şi angajamentele luate de premierul Victor Ponta vor fi reflectate în raport.

Procurorul general, "mulţumit de raport"

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi se declară mulţumită de hotărârea Comisiei Europene şi consideră că raportul întocmit evidenţiază clar progresele făcute de ţara noastră în domenii precum combaterea corupţiei, a infracţionalităţii economico-financiare şi a spălării banilor.

"Pot să spun că suntem mulţumiţi, că sunt nişte concluzii obiective şi cred că toţi procurorii din Ministerul public au făcut un efort constant şi continuu pentru a îndeplini condiţionalităţile din raportul de monitorizare. Numirea procurorului general şi numirea noului procuror şef al DNA, nu pot să zic că sunt îngrijorată cu privire la aceste aspecte, însă cred că este important ca procedura de selecţie şi de numire în aceste două funcţii să fie o procedură transparentă şi care să poată continua în ceea ce s-a început în ministerul public" a declarat Laura Codruţa Kovesi.

România trebuie "repusă pe calea integrării sale europene depline"

Preşedintele CSM, Alina Ghica, a declarat miercuri, după analizarea raportului Comisiei Europene pe justiţie, că întreaga clasă politică, în principal guvernul şi parlamentul, trebuie să ia neîntârziat măsuri convingătoare pentru repunerea României pe calea integrării sale europene depline.

"Luăm act de îngrijorările exprimate în mod neechivoc de Comisie cu privire la posibila afectare a caracterului ireversibil şi sustenabil al reformelor în contextul politic recent şi solicităm întregii clase politice şi în primul rând guvernului şi parlamentului să ia neîntârziat măsuri convingătoare pentru a repune România pe calea integrării sale europene depline", a arătat preşedintele CSM.

Alina Ghica a precizat că fermele luări de poziţie ale CSM privind apărarea independenţei justiţiei şi prin care se atrăgea atenţia asupra pericolului unor derapaje de la principiile democratice în actualul context politic au fost "nu doar apreciat de către Comisie, ci se şi regăsesc în unele dintre recomandări".

Preşedintele CSM şi-a exprimat regretul că "eforturile din ultimii ani ale întregului sistem judiciar, dar şi ale factorilor politici, au fost subminate de evoluţiile din ultimele săptămâni de pe scena politică, ceea ce a condus la concluziile negative ale acestui raport".

Versiunea integrală a raportului o puteţi accesa aici.

CE "va prelungi monitorizarea României"
Politică 17 Iulie 2012, 16:01

CE "va prelungi monitorizarea României"

Comisia Europeană vrea să prelungească monitorizarea eforturilor României de protejare a statului de drept şi de a combate...

CE "va prelungi monitorizarea României"
Președinta CE, mesaj la 35 de ani de la Revoluție: România și Europa își amintesc de sacrificiul lor
România 22 Decembrie 2024, 17:21

Președinta CE, mesaj la 35 de ani de la Revoluție: România și Europa își amintesc de sacrificiul lor

Mesajul preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţia Română.

Președinta CE, mesaj la 35 de ani de la Revoluție: România și Europa își amintesc de sacrificiul lor
Unde sunt condiții bune de schiat în țară
România 22 Decembrie 2024, 16:55

Unde sunt condiții bune de schiat în țară

Turist: Noi mereu mergeam în Poiană, dar aici e superb.

Unde sunt condiții bune de schiat în țară
Consultări la Palatul Cotroceni
România 22 Decembrie 2024, 13:36

Consultări la Palatul Cotroceni

La Palatul Cotroceni au fost invitate pentru discuții toate partidele parlamentare, dar deja reprezentanții AUR au boicotat...

Consultări la Palatul Cotroceni
FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio
România 22 Decembrie 2024, 13:18

FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio

La monumentul din fața Sălii Radio, foști și actuali angajați ai Radiodifuziunii Române, cadre militare și reprezentanții...

FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio
Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"
România 22 Decembrie 2024, 12:47

Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"

Excesele alimentare sau de băuturi alcoolice pot avea uneori consecințe mortale. În toate județele, în zilele de sărbătoare...

Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"
Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță
România 22 Decembrie 2024, 12:04

Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță

Proprietarii de hoteluri și pensiuni din Clisura Dunării și Băile Herculane spun și ei că posibila eliminare a tichetelor de...

Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță
MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte
România 22 Decembrie 2024, 11:41

MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte

Nouă cetățeni români care se aflau în insula Mayotte au fost preluaţi de o aeronavă aparținând Forțelor Aeriene Franceze.

MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte