România promovează turismul medical la târgul de la Londra
Pe lângă turismul de relaxare sau cel cultural, România promovează în 2011, la Târgul de la Londra, şi turismul medical, un sector care începe să aibă din ce în ce mai mulţi adepţi.
Articol de Dan Vasiliu, Radio România Cultural, 09 Noiembrie 2011, 10:06
În ultimii ani, foarte multe persoane au început să călătorească în alte ţări pentru a-şi trata diverse probleme medicale care, în ţara de origine, ar presupune costuri foarte mari.
Astfel, persoanele respective reuşesc să facă tratamente cel puţin la fel de bune, dar mult mai ieftine şi vizitează şi o ţară străină în acelaşi timp.
În privinţa României, accentul va fi pus asupra staţiunilor balneoclimaterice, potrivit directorului general în ministerul turismului, Carmen Moraru.
"Intenţionăm să profităm de potenţialul turistic pe care România îl are în acest domeniu şi să promovăm pachete de turism medical. Dacă ne referim la factorii terapeutici, România este cea mai bună în domeniul ăsta. Avem ape minerale, avem nămoluri sapropelice şi tot felul de astfel de factori terapeutici şi de cură".
"Ne preocupăm şi de îmbunătăţirea infrastructurii turistice şi generale în staţiunile balneoclimaterice pe care le avem. Numai anul acesta se finanţează proiecte de infrastructură în parteneriat public-public de circa 60 de milioane de euro de la bugetul statului numai", a declarat Carmen Moraru.
Referitor la cât de pregătite sunt însă staţiunile balneoclimaterice din România să primească turişti străini, doctorul Constantin Munteanu de la Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, spune că în momentul de faţă acestea au potenţial.
"Au factori naturali terapeutici, au bază de pornire, avem tradiţie balneară de foarte multă vreme, avem specialişti deosebiţi, avem, să spun aşa, multe argumente pentru a spune că putem să ne bazăm în viitor pe un turism balnear calitativ", a declarat Constantin Munteanu.
Dacă în ceea ce priveşte resursele naturale nu există îndoieli că ele sunt suficiente pentru a susţine acest tip de turism, rămâne problema existenţei resurselor umane, în condiţiile în care din ce în ce mai mulţi doctori români, pleacă în străinătate.
Doctorul Florian Bodoc susţine însă că "în fiecare oraş se poate găsi un specialist de marcă ce face medicină de vârf".
"Chiar dacă nu avem baze de turism medical propriu-zise eu cred că putem să le integrăm. Putem să-i convingem pe români şi o să avem nevoie să-i convingem pe români deoarece în 2013 se liberalizează medicina transfrontalieră şi atunci trebuie să-i convingem pe cetăţenii noştri că serviciile noastre sunt la fel de bune, poate mai bune decât serviciile vecinilor noştri", a declarat Florian Bodoc.