România "poate proteja frontiera Schengen"
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, spune că România este pregătită să adere la spaţiul Schengen, dar că decizia aparţine statelor membre.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 14 Februarie 2014, 18:56
România se gândeşte la o soluţie treptată pentru aderarea la Schengen, chiar dacă îndeplineşte deja toate criteriile tehnice - anunţă preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, după întrevederea de la Bruxelles cu Traian Băsescu.
Preşedintele român nu şi-a exprimat o intenţie clară de a susţine cauza în capitalele statelor care se opun intrării în spaţiul de liberă circulaţie.
În schimb a declarat că o eventuală cooptare a liberalului Klaus Iohannis în guvern, la Ministerul de Interne, ar reprezenta un plus pentru a se atinge acest obiectiv.
"Considerăm că din punct de vedere tehnic, România îndeplineşte toate criteriile. Am făcut controale peste controale şi apreciem că România este un partener de încredere care poate proteja frontiera Schengen, în cazul în care ţările membre acceptă ca ea să facă parte din acest spaţiu. Ştiu că a fost o mare aspiraţie a cetăţenilor români şi, din moment ce autorităţile române şi-au făcut datoria, mi se pare absolut corect să li se ofere această posibilitate" a spus preşedintele Comisiei Europene.
Nu este pentru prima oară când José Manuel Barroso spune că România este pregătită să adere la spaţiul Schengen, dar că decizia aparţine statelor membre.
Comisia nu poate face însă altceva decât să constate că ne-am făcut temele.
Klaus Iohannis, "omul potrivit"
Preşedintele Traian Băsescu a observat că şi cel mai recent raport al Mecanismului de Cooperare şi Verificare arată că instituţiile statului român, responsabile de lupta anticorupţie au performanţe pozitive.
"Faptul că instituţiile din România funcţionează, mă îndreptăţeşte ca preşedinte al României să solicit statelor membre dreptul României prevăzut în tratat de a intra în spaţiul Schengen, atunci când îndeplineşte condiţiile" a declarat preşedintele României.
Cele câteva state membre care mai au încă reticenţe trebuie totuşi convinse.
Pe lângă eforturile diplomatice sunt necesare şi acţiuni interne, iar preşedintele Traian Băsescu a afirmat că pentru acest obiectiv există omul potrivit.
"Un bun lucru ar fi dacă aş putea să fac echipă pentru a sprijini intrarea în Schengen cu un ministru la interne care s-ar numi Iohannis" a precizat Traian Băsescu.
În privinţa parcursului european al Republicii Moldova, preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso, şi-a exprimat speranţa că autorităţile de la Chişinău vor putea decide singure, fără presiuni externe, în privinţa semnării Acordului de asociere.