România, oportunitate în procesul de relansare a Uniunii Europene
România are o oportunitate istorică de a fi implicată în procesul de relansare a Uniunii Europene, apreciază comisarul pentru politică regională, Corina Creţu.
Articol de Florin Lepădatu, 07 Martie 2017, 07:34
România are o oportunitate istorică de a fi implicată în procesul de relansare a Uniunii Europene, afectată de Brexit şi de ascensiunea mişcărilor naţionaliste, a spus la Radio România Actualităţi, comisarul pentru politică regională, Corina Creţu.
Ea sfătuieşte autorităţile să acţioneze pentru ca România să fie implicat semnificativ în procesul de reformă lansat recent de preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Junker, odată cu prezentarea celor cinci scenarii pentru viitorul Uniunii.
Corina Creţu: "Eu cred că România trebuie să se bată să fie în acest nucleu al Uniunii Europene, pentru că este o ţară care după 10 ani de apartenenţă la Uniunea Europeană a avut numai beneficii.
Obiectivul este de a se ajunge până la urmă la un consens de a merge mai departe împreună.
Este clar că pentru o ţară ca România de pildă scenariul cinci cu o mai mare integrare este ideal, pentru că astfel unitatea UE cu 27 poate fi menţinută, iar statele care doresc o şi mai mare integrare, în anumite domenii, o pot avea.
În ceea ce priveşte România şi aceste scenarii, eu cred că România alături de celelalte state membre, are această oportunitate de a fi implicată pentru prima dată în istoria ei de stat membru în acest proces al reformării UE care cred că ar trebui lansată o amplă dezbatere naţională.
Mă îngrijorează vocile antieuropene, pentru că România nu este o ţară care să-şi permită să se gândească la o altă variantă decât aceea a aparteneţei Uniunii Europene."
Corina Creţu atrage din nou atenţia asupra importanţei atragerii şi folosirii fondurilor europene.
Ea spune că deja sunt semnale că viitorul exerciţiu bugetar european va avea mai puţini bani la dispoziţie şi nu doar din cauza plecării Marii Britanii.