România "oferă încredere şi stabilitate" investitorilor străini
Investiţiile străine directe au însumat 885 de milioane de euro în primul trimestru al anului, în creştere cu 55% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
23 Octombrie 2015, 05:10
România reprezintă un loc foarte apreciat şi de încredere pentru investitorii italieni, iar nivelul schimburilor comerciale între ţara noastră şi Italia este unul foarte bun.
Este principala concluzie de la o conferinţă de presă susţinută de reprezentanţii Confindustria.
În prezent, în România sunt aproximativ 30.000 de societăţi cu capital italian.
Primele trei locuri în care oamenii de afaceri din Italia investesc sunt ocupate de sectorul energiei, urmat de cel al transporturilor şi cel bancar.
Oamenii de afaceri italieni prezenţi astăzi la conferinţa organizată de Confindustria au precizat că ţara noastră le oferă încredere şi stabilitate, dar se poate face mai mult mai ales în ceea ce priveşte accesarea finanţării.
De cealaltă parte, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Anca Ionescu, a subliniat că firmele încă au probleme cu birocraţia, fiscalitatea şi accesul la finanţare, însă se lucrează la implementarea mai multor măsuri care să vină în sprijinul antreprenorilor.
"Pe lângă măsurile care au fost luate până acum, în implementare la ora actuală, să avem până la finalul acestui an o bancă de dezvoltare, o bancă prin care IMM-urile să fie ajutate în activitate, în creditare prin oferirea unor credite cu un cost al creditării mai redus. Pe lângă aceste măsuri, pe care le-am amintit, ne dorim devansarea unor măsuri, şi mă refer aici la impozitarea dividentelor cu 5%, care se pare că totuşi va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, şi la eliminarea taxei pe stâlp", a spus Anca Ionescu.
Investiţiile străine directe au însumat 885 de milioane de euro în primul trimestru al anului, în creştere cu 55% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
În martie, străinii au investit dublu faţă de primele două luni din an la un loc, adică 476 de milioane de euro, potrivit datelor BNR.
Invesitorii principali provin din Austria, Germania, Cipru, Grecia şi Italia.