Eroii români căzuţi la datorie, comemoraţi la Oarba de Mureş
La Oarba de Mureş au fost comemoraţi eroii români căzuţi pe frontul de vest, la 80 de ani de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.
Articol de Radio România Actualităţi, 23 Aprilie 2025, 14:45
La Oarba de Mureş au fost comemoraţi miercuri eroii români căzuţi pe frontul de vest, la 80 de ani de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Un marş în cinstea lor a început marți în Bucureşti şi a ajuns la Cimitirul din Oarba de Mureş, iar cu această ocazie a fost inaugurat primul cod QR pe care Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor l-a gândit pentru fiecare monument pe care îl administrează în afara ţării.
Reporter: Marcela German - ”La ceremonia emoţionantă au fost delegaţi ai Statului Major al Apărării, Brigada 30 Gardă Mihai Viteazul, studenţi, militari şi militari răniţi în teatrele de operaţii, precum locotenent colonel George Olteanu.
George Olteanu: ”Personal, este prima dată când particip la genul acesta de activitate. Este şi o mulţumire că se transmite mai departe respectul pentru generaţii. Şi noi, militarii răniţi, suntem urmaşii şi reprezentanţii veteranilor din cel de-al Doilea Război Mondial.”
După pomenirea eroilor, s-a aşezat primul cod QR pe un monument, explică directorul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, colonel Dan Dincă.
Dan Dincă: ”M-am gândit la un proiect de a ataşa tuturor operelor comemorative de război în afara teritoriului naţional aceste coduri QR. Acest cod conduce pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, unde putem găsi informaţii despre monument.”
Marşul are ecouri şi în mediul online, spune căpitanul Mirela Vâţă.
Mirela Vâţă: ”Am avut ieri o postare în care am arătat publicului o fotografie exact de acum 80 de ani, din Munţii Tatra - soldaţi români ducând nişte cruci. Am avut o reacţie impresionantă din partea publicului. Ne-au împărtăşit sute de poveşti auzite de la bunicii lor. Vrem să adunăm toate poveştile acestea într-un articol, undeva pe site.”
Marşul comemorativ va continua în următoarele trei zile, cu ceremonii în cimitire ale eroilor români din Budapesta, localitatea slovacă Zvolen şi oraşul ceh Brno, unde 25 de primari ai localităţilor eliberate de Armata Română vor primi medalii comemorative pentru eforturile de a păstra memoria militarilor români căzuţi în al Doilea Război Mondial.” /editor Florin Lepadatu/