Nivelul redus de precipitaţii pune presiune pe autorităţile din judeţul Vrancea
În ultimii ani, locuitorii din mai multe localităţi au avut, începând din luna mai, apă livrată cu program sau zile la rând în care la robinete nu curgea nimic.

Articol de Radio România Actualităţi, 23 Aprilie 2025, 14:51
Nivelul redus de precipitaţii din iarnă şi de la începutul primăverii pune presiune pe autorităţile din judeţul Vrancea, care sunt îngrijorate de cum vor asigura sursele de apă potabilă. În ultimii ani, locuitorii din mai multe localităţi au avut, începând din luna mai, apă livrată cu program sau zile la rând în care la robinete nu curgea nimic. Sunt şi zone unde nu s-au finalizat proiectele de apă şi canalizare şi unde, în perioadele de secetă, locuitorii se descurcă singuri.
Are detalii corespondentul RRA Gabriel Sava: ”Zona deluroasă şi cea montană a judeţului sunt cele mai afectate de insuficienţa resurselor de apă pentru asigurarea necesarului în reţelele publice operate de societate CUP SA Focşani, operator regional de apă şi canalizare a judeţului Vrancea, spune directorul Gheorghe Vasilescu.
Gheorghe Vasilescu: ”Ne străduim să găsim ceva pentru Panciu, care este mai afectat. Celelalte localităţi din zona de deal, subcarpatică, aşteptăm să finalizăm licitaţiile pentru continuarea unei conducte de aducţiune care să transporte apă din sursa Odobeştiului către această zonă până la Bordeşti.”
Şi întârzierea finalizării unor proiecte derulate cu bani europeni este o problemă.
Gheorghe Vasilescu: ”Întârzierile au fost generate de intrarea în insolvenţă a doi constructori. Trebui să reziliem contractele, să scoatem din nou la licitaţie. Evident că a apărut o astfel de întârziere, acum suntem o procedură de licitaţie.”
În prezent, din cele 73 de unităţi administrativ teritoriale din judeţ 35 sunt de servite de operatorul regional, altele deţin sisteme proprii de furnizare a apei potabile şi mai sunt trei comune unde locuitorii folosesc apa din izvoare şi fântâni.”/editor Florin Lepadatu/