România "nu investeşte în sănătate şi educaţie"
România riscă să condamne generaţiile viitoare la sărăcie pentru că nu investeşte în sănătate şi educaţie, avertizează Banca Mondială.
Articol de Mihaela Dumitrescu, 12 Octombrie 2018, 16:11
România riscă să condamne generaţiile viitoare la sărăcie pentru că nu investeşte în sănătate şi educaţie, avertizează Banca Mondială. Astfel, România s-a clasat pe locul 67 - în urma unor ţări cu venituri mult mai mici pe cap de locuitor, cum ar fi Ucraina, Albania şi Georgia - în noul Index al Capitalului Uman.
Sunt luaţi în calcul cinci indicatori: probabilitatea de supravieţuire până la vârsta de 5 ani; anii de şcolarizare preconizaţi ai copilului; calitatea învăţării; procentul din cei care astăzi au vârsta de 15 ani ce vor supravieţui până la 60 de ani, precum şi proporţia copiilor care nu suferă de deficienţe de creştere.
Scorul actual al României (de 0,6 ) înseamnă, potrivit studiului, că nou-născuţii de astăzi vor avea o productivitate de doar 60% când vor creşte faţă de cât ar putea avea dacă ar beneficia de servicii de educaţie şi sănătate de o calitate adecvată.
Şi dacă un copil din România se poate aştepta la 12,2 ani de învăţământ până la majorat ( faţă de 14 pentru un copil din Franţa ), problema se accentuează pentru că anii de şcolarizare sunt ajustaţi pentru calitatea învăţării. Astfel, Banca Mondială estimează că un copil din România beneficiază numai de 8,8 ani de şcolarizare şi, deci, înregistrează un decalaj de învăţare de 3,4 ani, cel mai mare din Uniunea Euroepană.
Un alt indice analizat arată că procentul persoanelor în vârstă de 15 ani care vor supravieţui până la vârsta de 60 de ani este de numai 87%, faţă de, spre exemplu, 91% în Croaţia şi 95% în Suedia.
Concluzia este că România trebuie să investească în sănătatea şi educaţia cetăţenilor săi dacă doreşte să rămână competitivă pe termen lung, iar Banca Mondială se angajează să ajute autorităţile române.