România, implicată în două proiecte de apărare finanţate din Fondul European
Ambele proiecte sunt în domeniul comunicării militare și au o valoare combinată de aproape 10 milioane de euro cu finanţare din Fondul European pentru Apărare.
Articol de Bogdan Isopescu, 16 Mai 2024, 16:42
Companiile din domeniul apărării din statele membre pot participa pe 28 şi 29 mai la sesiunea de comunicare cu reprezentanţii Comisiei pentru a primi detalii despre noua linie de finanţare din Fondul European pentru Apărare.
Valoarea finanţării pentru 2024 este de 1,1 miliarde de euro, iar sesiunea de depunere a proiectelor va începe în iunie.
Tot astăzi au fost publicate şi rezultatele sesiunii de anul trecut. România participă la două proiecte de apărare.
Fondul European de Apărare a finanțat anul trecut 54 de proiecte de profil, din 26 de state membre.
Valoarea depășește un miliard de euro, iar proiectele selectate dezvoltă soluții de ultimă generație în domeniul apărării.
Printre acestea: apărarea cibernetică, lupta terestre, aeriană și navală, protecția activelor spațiale, precum și apărarea chimică, biologică, radiologică și nucleară.
Proiectul Marte, spre exemplu, reunește 70 de actori industriali și organizații de cercetare pentru a proiecta noua linie de tancuri care urmează să fie utilizate în toată Europa.
România, proiecte în domeniul comunicării militare
România participă la două proiecte, prin intermediul companiei Artemis Research & Innovation, coordonator de proiect, și prin Universitatea Națională de Apărare "Carol I".
Ambele proiecte sunt în domeniul comunicării militare și au o valoare combinată de aproape 10 milioane de euro.
Fondul European pentru Apărare finanțează creșterea capacității de producție și dezvoltarea soluțiilor noi în domeniul militar, de la vehicule sau armament până la sisteme digitale.
Toate proiectele presupun colaborarea între cât mai multe entități din statele membre. Media de anul trecut arată că într-un singur proiect participă 17 entități din opt state membre.