România, "furnizor principal de ţevi"
O investiţie de 62 de milioane de dolari a fost inaugurată miercuri la Zalău, de producătorul mondial de ţevi Tenaris. Este a doua unitate a unei companii luxemburgheză.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 21 Noiembrie 2013, 07:30
O investiţie de 62 de milioane de dolari a fost inaugurată miercuri la Zalău, de producătorul mondial de ţevi Tenaris.
Este a doua unitate de producţie pe care compania luxemburgheză o deţine în Sălaj.
Uzina are capacitatea de 35.000 de tone de ţevi pe an, iar întreaga producţie este destinată exportului, în special pentru platformele petroliere maritime din Orientul Mijlociu.
Vestea bună este că numărul total al angajaţilor la fabrica de ţevi a ajuns la 2500, iar oficialii companiei au anunţat că vor continua seria investiţiilor în România după ce au preluat şi o oţelărie de la Călăraşi.
România va deveni în următorii cinci ani principalul furnizor de ţevi fără sudură pentru platformele petroliere maritime din Orientul Mijlociu şi Asia.
Ţara noastră va exporta anual 35.000 de tone de evi pentru a fi utilizate inclusiv în centrale nucleare din Japonia printr-o investiţie de 62 de milioane de dolari, realizată de producătorul mondial de ţevi Tenaris într-o nouă unitate de producţie pe platforma industrială a municipiului Zalău.
Uzina a fost inaugurată miercuri în prezenţa reprezentanţilor companiei din 46 de state, a unor proprietari de platforme petroliere din Orientul Mijlociu şi industriaşi din Mexic şi Argentina.
"În toate ţările în care suntem prezenţi încercăm să construim o relaţie foarte strânsă cu comunitatea locală. Aici am reuşit şi pentru asta vom continua să investim în România.
"Ceea ce aţi văzut aici pe noua linie de producţie este rezultatul muncii unei echipe internaţionale, care şi-a pus în practică ideile pentru a face faţă unei concurenţe acerbe, pe o piaţă mondială tot mai aglomerată", a declara M ichele Della Briotta, managerul producătorului de ţevi în Europa de Est.
Mai multe locuri de muncă
România a început să devină un pilon important pe piaţa mondială a ţevilor datorită liniilor de producţie din Zalău.
Sectorul energetic este în plină dezvoltare şi pretenţiile celor care extrag petrol şi gaze sunt tot mai mari, iar calitatea trebuie să primeze. Investiţia a făcut ca numărul angajaţilor companiei să ajungă în România la 2500.
Potrivit oficialilor companiilor din domeniul energiei, care au participat la inaugurare, sectorul energetic este cel care poate înlătura problemele economiei româneşti, cu condiţia continuării investiţiilor pentru accelerarea exporturilor.
"Într-un document pe care Banca Mondială ni l-a transmis nouă românilor menţionează că acest sistem pentru a-şi utiliza potenţialul va avea nevoie de investiţii de poate 35 de miliarde de euro, până în 2020.
"În Zalău, pate este o investiţie deosebită, poate chiar unică. Investiţiile pe care le vom face în continuare se bazează pe o viziune foarte simplă.
"Cum facem să ne exploatăm poatenţialul cât mai bine, cum facem să nu mai depindem de importuri, cum facem să generăm mai multă valoare pentru România, pentru angajaţii noştri şi pentru comunitatea în care suntem", a spus Gabriel Selischi, director de explorare Petrom România.
În ultimii cinci ani Sălajul a devenit cel mai mare producător de ţevi din România, totalul investiţiilor în sectorul energetic depăşin 400 de milioane de dolari.