România "foloseşte bine banii alocaţi de la UE"
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a declarat că între 2014-2020 România va beneficia de fonduri mai mari pentru dezvoltare regională şi agricultură şi că nu există riscul de a pierde bani.
Articol de Mihaela Buculei, Suceava, 01 Iulie 2011, 08:10
România foloseşte din ce în ce mai bine banii alocaţi de la Uniunea Europeană şi nu există riscul de a pierde bani, ne asigură comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.
El a mai declarat la Suceava că în perioada 2014-2020 România va beneficia de fonduri mai importante decât cele actuale pe dezvoltare regională, dar şi pe agricultură, însă este nevoie ca încă de acum să se stabilească abordarea strategică.
Referitor la programul de dezvoltare rurală, comisarul european pe probleme de agricultură a spus că acesta are flexibilitate şi că România s-a adaptat bine până acum. Banii alocaţi pentru agricultura României sunt mai mulţi.
“Din elementele pe care le am, pot să vă spun că România va fi sigur unul din statele membre care va avea o creştere de finanţare şi pe politica regională şi de coeziune, şi pe politica agricolă şi de dezvoltare rurală.
"Există posibilitatea unui sprijin financiar consistent pentru cadastru şi din fonduri europene. Trebuie doar să existe abordarea de la A la Z, de la un capăt până la celălalt. Cadastrul nu se poate face doar dacă iei şi înregistrezi o parcelă ici şi colo” a declarat Dacian Cioloş.
Modificări privind subvenţiile în perioada 2014-2020
De altfel, Comisia Europeană a propus joi bugetul multianual al Uniunii pentru 2014-2020. O mare parte din acest buget va fi alocat agriculturii şi dezvoltării rurale.
"Pregătim reforma politicii agricole comune şi de dezvoltare rurală şi vom prezenta noua propunere legislativă în această toamnă şi, deci, e momentul să ne gândim la ce poate fi ameliorat, la ce poate să fie introdus ca element nou, pentru ca şi România să se regăsească mai bine în abordarea europeană privind priorităţile în sectorul agricol şi rural" a mai spus Dacian Cioloş.
El a mai arătat că Uniunea, Comisia Europeană şi programele Comisiei Europene oferă oportunităţi care trebuie însă traduse în abordarea specifică fiecărei ţări.
Tot Dacian Cioloş a declarat la Suceava că, prin noile propuneri legislative cu privire la politica agricolă şi de dezvoltare rurală a Uniunii Europene pentru 2014-2020, vor apărea modificări în legătură cu acordarea subvenţiilor, atât ca modalităţi de plată, cât şi în ceea ce priveşte cuantumurile acestora.
"O să existe în primul rând un sprijin financiar complementar pentru zonele defavorizate, o să propunem un sprijin financiar simplificat pentru fermele mici, o să definim mai clar noţiunea de agricultor şi agricultor activ, pentru a evita ca subvenţiile să se ducă către deţinători de teren care nu sunt agricultori sau nu lucrează terenul agricol" - a mai declarat Dacian Cioloş, subliniind că subvenţiile vor fi decuplate de producţie.