România doreşte mai multe investiţii germane
Piaţa românească aşteaptă venirea Deutsche Bank şi Commerzbank, dar şi investiţii în domeniul energetic şi al infrastructurii, a declarat ministrul de externe Teodor Baconschi
Articol de Carmen Gavrilă, 25 Iunie 2010, 18:18
Germania este cel mai important partener comercial al României.
Până acum, anul acesta schimburile comerciale au crescut cu 17% faţă de aceeaşi perioadă în 2009.
Chiar şi în aceste condiţii, România doreşte mai multe investiţii germane, a spus ministrul român de externe Teodor Baconschi, după întâlnirea cu ministrul german de externe Guido Westerwelle.
“Aşteptăm mai multe investiţii germane în domenii cruciale ca energia, infrastructura rutieră, justiţia şi afacerile interne dar şi venirea pe piaţa românească a unor bănci ca Deutsche Bank şi Commerzbank” a spus Teodor Baconschi.
Germania este principalul stat membru care insistă pe realizarea unei reforme financiare şi de buget în UE.
“Guvernul federal a decis ca în Germania să fie aplicată o politică de consolidare a finanţelor publice. Noi salutăm în mod special faptul că România a pornit pe acelaşi drum. Dacă dorim să avem o Europă puternică, statele membre trebuie să promoveze o politică de consolidare financiară” a atras atenţia Guido Westerwelle.
Ministrul german de externe a refuzat să se pronunţe asupra şanselor ca România să scape de monitorizarea pe justiţie.
Guido Westerwelle a spus doar că Germania sprijină eforturile de reformă în domeniu.
România a înregistrat cu mare atenţie semnarea, recent, a unui memorandum prin care cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Dmitrii Medvedev au convenit să creeze comitetul UE – Rusia pe probleme de politică externă şi securitate, la nivelul miniştrilor de Externe.
Punctul 4 al memorandumului se referă la conflictul îngheţat din Transnistria.
Ministrul de externe german, Guido Westerwelle a comentat că Germania încearcă să readucă Uniunea Europeană în negocieri, în formatul 5 plus 2, îngheţat de facto în 2006.
El a spus că Germania şi UE doresc să caute o nouă abordare pentru soluţionarea unei probleme care nu este doar în vecinătatea României, ci a Uniunii Europene.
„Pe de o parte, dorim să încurajăm reformele actualului guvern din Republica Moldova. Pe de alta, vrem să vedem ce posibilităţi, ce marjă de mişcare există pentru soluţionarea acestui conflict. Acest lucru e foarte important pentru Uniunea Europeană care doreşte să-şi asume rolul de mediator” a declarat Guido Westerwelle.
„ Dacă trupele ruseşti de acolo se retrag şi acest coflict îngheţat îşi va găsi o soluţionare, întreaga Europă de Est şi ţările din parteneriatul estic vor deveni stabile, atractive şi în acelaşi timp o punte în dialogul dintre Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă” a declarat Teodor Baconschi.