România, "cea mai atractivă ţară din Europa Centrală şi de Est"
Investitorii francezi sunt interesaţi să facă afaceri în România, iar cei care sunt deja prezenţi aici au încredere în viitorul economiei româneşti.
10 Ianuarie 2014, 09:19
România este cea mai atractivă ţară din regiunea Europei Centrale şi de Est pentru investitorii francezi, spune ataşatul pe probleme economice al Ambasadei Franţei în România, Philippe Garcia.
Printre domeniile de interes pentru investitorii francezi se numără industria auto, infrastructura, eficienţa energetică, producţia de alimente şi marile reţele de distribuţie, dar şi distribuţia de produse de lux.
Investitorii francezi sunt interesaţi să facă afaceri în România, iar cei care sunt deja prezenţi aici au încredere în viitorul economiei româneşti.
Oficialii ambasadei franceze spun că în România există mai mult de 3.500 de companii franceze, care au creat, în total, peste 120.000 de locuri de muncă şi care generează o cifră totală de afaceri de 16 miliarde de euro pe an.
Nicio companie franceză importantă nu a plecat din România în contextul crizei economice.
Mai mult, interesul oamenilor de afaceri francezi este în creştere, spune ataşatul pe probleme economice al Ambasadei Franţei, Philippe Garcia.
"Văd într-o manieră pozitivă viitorul relaţiilor economice româno-franceze şi pot să vă dovedesc acest lucru prin faptul că, de-a lungul crizei, între 2009 şi 2011, nicio societate franceză, poate cu excepţie sau două, nu apărăsit teritoriul românesc, pentru că ele, întreprinderile franceze, au încredere în viitorul şi în potenţialul economiei româneşti", a spus Philippe Garcia.
Francezii, interesaţi de Transilvania
Una dintre zonele care prezintă interes pentru investitorii francezi este cea a Clujului şi Transilvania, în general, iar autorităţile locale sunt dispuse să ofere investitorilor francezi toate facilităţile fiscale pe care le permite legea, spune primarul Emil Boc.
"În primul rând, nu mărim impozitele şi taxele locale pentru nicio persoană fizică sau juridică, deci, firmele clujene, înclusiv firmele franceze, vor plăti aceleaşi impozite pe clădiri, pe terenuri ca şi anul trecut.
"În al doilea rând, în parcurile industriale vom aplica gratuităţile prevăzute de lege şi, în cazul în care nu îndeplinesc condiţiile pentru gratuităţi, cel mai mic nivel al impozitelor pentru parcurile industriale, respectiv 0,25%, faţă de 2,5% cât aveam posibilitatea să facem.
"În al treilea rând, vom aplica facilitatea de a asigura o scutire de 50% la impozit în cazul în care realizează în investiţii clădiri verzi", a declarat Emil Boc.
Ambasada Franţei va organiza eveniment economice
În perioada următoare, Ambasada Franţei şi Serviciul UBIFRANCE vor organiza mai multe evenimente economice majore, pentru a promova relaţiile de afaceri franco-române.
Unul dintre cele mai importante este Forumul Franţa - Europa de Sud-Est, care va avea loc în 10 - 11 februarie în Bucureşti.
Acest forum va aduce zeci de companii importante din Franţa şi aproximativ alte 400 de companii din regiune.
Oamenii de afaceri locali vor avea ocazia să se întâlnească cu directorii unor firme de talie mondială, cu care vor putea negocia parteneriate strategice.