România are "şanse mari" de a fi inclusă în South Stream
Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, a declarat la Forumul Economic Internaţional că în ţara noastră ar putea fi construită o conductă de tranzit care să facă legătura cu Serbia şi Ungaria.
20 Iunie 2010, 09:38
România are şanse din ce în ce mai mari de a fi inclusă în proiectul energetic South Stream.
Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, a declarat la Forumul Economic Internaţional că în ţara noastră ar putea fi construită o conductă de tranzit care să facă legătura cu Serbia şi Ungaria.
Viitorul proiectului depinde însă de rezultatele studiului de fezabilitate solicitat de partea rusă.
La finalul Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, răspunzând la întrebarea Radio România, preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, a comentat posibila aderare a României la proiectul gazoductului South Stream, subiect ce s-a aflat şi în centrul convorbirilor sale de miercuri de la Moscova cu ministrul român al economiei, Adrian Videanu.
"În baza rezultatelor convorbirilor pe care le-am avut cu colegii români, am deschis problema posibilităţii intrării României în rândul ţărilor participante la South Stream.
"În perioada realizării calculului de fezabilitate va exista posibilitatea analizării unei asemenea variante, astfel încât pe baza rezultatelor acestor calcule să fie luată decizia definitivă. Va fi analizată doar o singură variantă a traseului, din România în Serbia şi apoi în Ungaria", a declarat Aleksei Miller.
Preşedintele Gazprom nu a răspuns la întrebarea referitoare la posibilitatea ca România să ia locul Bulgariei în cadrul proiectului South Stream.
În ultima perioadă, Sofia a lansat semnale contradictorii în legătură cu participarea sa în continuare la acest proiect.
Preşedintele Gazprom a subliniat însă că discuţiile se referă la construirea prin România a unei conducte magistrale de tranzit a gazoductului South Stream, şi nu a unui braţ de la acest gazoduct spre România.
În urmă cu două luni, Aleksei Miller menţiona ca posibilitate teoretică doar această ultimă variantă, excluzând România din rândul posibilelor ţări de tranzit.
Pe de altă parte, însă, vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, a declarat pentru Ria Novosti că în studiul de fezabilitate al proiectelor gazoductului South Stream pe care Gazprom ar urma să-l întocmească anul viitor va fi analizată posibilitatea construirii gazoductului de tranzit prin România, în locul Bulgariei.