România are resurse care pot fi alternative ecologice pentru încălzire în mediul rural
Lemnul trebuie să rămână o sursă importantă pentru încălzire în mediul rural, însă România are şi alte resurse naturale bogate care pot constitui alternative mai ecologice, precum biomasa reziduală, biogazul şi energia geotermală, susţine preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă.
Articol de Radio România Actualităţi, 13 Noiembrie 2024, 12:47
Lemnul trebuie să rămână o sursă importantă pentru încălzire în mediul rural, însă România are şi alte resurse naturale bogate care pot constitui alternative mai ecologice, precum biomasa reziduală, biogazul şi energia geotermală, susţine preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă. Potrivit acestuia, veniturile scăzute ale populaţiei din mediul rural şi costul în creştere al lemnelor conduc la un număr ridicat de gospodării care nu îşi permit încălzirea adecvată a locuinţei.
Cantitatea de lemn de foc utilizată anual este în jur de 13,5 milioane tone, conform datelor oficiale. Există însă şi soluţii alternative de încălzire, bazate pe resursele regenerabile locale existente la nivelul fiecărei comunităţi, ce pot asigura costuri mai mici şi chiar autonomie energetică a satelor. Dumitru Chisăliţă atrage atenţia că în ciuda faptului că biomasa reziduală este prezentă în România din belşug, sub formă de reziduri forestiere sau agricole, foarte puţin este valorificată pentru producerea de energie termică, în mare parte rămânând neutilizată./editor Florin Lepadatu/