România "are nevoie de investiţii pe termen lung"
Analiştii economici critică lipsa de viziune a autorităţilor din România, slaba comunicare cu mediul de afaceri şi problemele din mai multe domenii pe care le are ţara noastră.
Articol de Adrian Cristea, 15 Noiembrie 2012, 15:12
România trebuie să găsească o cale să înlocuiască politicile de austeritate cu unele care să-i aducă o creştere economică sustenabilă.
Acesta este avertismentul repetat al analiştilor în ultima vreme şi principala recomandare a delegaţiei instituţiilor financiare internaţionale, la finalul discuţiilor tehnice cu autorităţile de la Bucureşti, înainte de misiunea de evaluare a Acordului de tip stand-by.
Cifrele publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică sunt motiv de îngrijorare pentru unii observatori, dar tot ce este în plus este important în contextul mondial actual, cred participanţii la o dezbatere pe tema creşterii economice, organizată, joi, de un portal de afaceri.
Aceştia atrag însă atenţia asupra domeniilor pe care România trebuie să le îmbunătăţească pentru a profita de potenţialul de creştere pe care îl are.
În ceea ce priveşte uşurinţa cu care se fac afaceri în România, unul dintre criteriile pe care le urmăresc cei mai mulţi investitori, România se află în a doua jumătate a unui clasament elaborat de Banca Mondială.
Un loc slab ocupat şi la capitolul disponibilitate-inovaţii: dintr-un total de 141 de state analizate, România se află pe o poziţie de mijloc - 75.
Alt indice extrem de important pentru investitori este cel al competitivităţii.
Un raport al World Economic Forum clasează România, iarăşi, în a doua jumătate a clasamentului.
"Stabilitatea politică şi seriozitatea instituţiilor reprezintă un prim criteriu în acest raport. Al doilea urmăreşte motoarele eficienţeic mediului de afaceri", a explicat analistul internaţional Nenad Pacek.
"Sunt luate în calcul calitatea forţei de muncă, a pieţei fiscale, dar şi posibilităţile tehnologice ale României, comparativ cu alte state. Capacitatea mediului de afaceri din România de a se deschide către invoaţie este şi ea un criteriu al acestei analize. Din păcate, nici acest raport nu este favorabil pentru România", a adăugat Nenad Pacek.
Şi România trebuie să atragă investiţii străine
În contextul economic european, cu Uniunea Europeană aproape în recesiune şi în care tot mai multe ţări au probleme cu datoriile externe, care în unele cazuri ajung şi la 90% din PIB, România are ţintă de creştere sub potenţialul foarte mare de creştere economică, dar pentru asta trebuie să atragă investiţii străine.
Este concluzia principală a mai multor specialişti care au participat, joi, la dezbateri pe tema competitivităţii economiei şi modele de creştere economică.
Aceştia avertizează că suntem încă lacunari în multe privinţe: legislaţie, lipsa dialogului autorităţilor cu mediul de afaceri.
România trebuie să fie pregătită pentru a primi investitorii străini, cred specialiştii internaţionali.
Analistul Nenad Pacek avertizează însă că marile companii nu vor rămâne în ţara noastră dacă nu vor avea condiţiile necesare.
"Fiţi pregătiţi pentru mai multă competiţie, cred că va creşte simţitor în viitor. O ţară ca România, chiar dacă are o creştere economică destul de mică, este luată în considerare de multe dintre marile companii internaţionale.
"Acestea se uită pe harta Europei de Sud-Est şi vor să vină aici pentru că este un loc unde există creştere, spre deosebire de multe alte pieţe în care o companie nu se mai poate dezvolta", crede Nenad Pacek.
Lipsa comunicării, principala problemă a impasului din ţara noastră
Lipsa de strategii, dar şi a dialogului dintre autorităţi şi reprezentanţii mediului de afaceri pare să fie principala problemă din România.
Sorin Mândruţescu, preşedintele Camerei de Comerţ Americane din România, crede însă că ţara noastra are multe lacune care pot fi acoperite dacă va exista o viziune.
"România este o ţară cu probleme în mai toate sectoarele, de la educaţie la infrastructură, de la sistemul sanitar la agricultură, peste tot este loc de îmbunătăţiri.
"Dincolo de măsurile concrete şi de domeniile prioritare, este nevoie de autorităţi cu viziune. Toate măsurile concrete trebuie să servească o viziune. Toate rapoartele sunt pline de măsuri concrete. Întrebarea este: măsuri concrete pentru ce?", a declarat Sorin Mândruţescu.
România are nevoie de investiţii pe termen lung, mai spun specialiştii. Aceştia cer autorităţilor să îşi stabilească ţinte concrete şi să ia măsuri în consecinţă.
Preşedintele Consiliului Investitorilor Străini în România, Steven van Groningen, şi-a exprimat, joi, îngrijorările cu privire la evoluţia viitoare a economiei româneşti.
"Situaţia României a devenit din ce în ce mai grea în ultimii ani. Şi asta e rău, e foarte rău. Pentru a avea succes, trebuie să fim predictibili.
"Iar pentru asta avem nevoie de strategii clare, în special în sectoarele importante, mă refer la energie, infrastructură, agricultură. În al doilea rând, avem nevoie de legi, care să fie adoptate după consultări cu mediul de afaceri.
"În plus, este nevoie de acces la justiţie, şi asta în perioade de timp rezonabile. Trebuie să spun că nu sunt foarte optimist că această situaţie se va schimba în viitor", crede Steven van Groningen.
De asemnea, Steven van Groningen a declarat, joi, şi că scăderea PIB-ului, anunţată de INS, poate avea la bază măsuri concrete.
Acesta s-a referit la problemele pe care România le are cu atragerea fondurilor europene, dar şi cu atragerea de noi investitori.