România "are de rezolvat probleme cu birocraţia"
Lordul primar al districtului financiar al Londrei, Nick Anstee, spune că pentru atragerea mediului de afaceri internaţional, România trebuie să elimine corupţia.
27 Aprilie 2010, 17:53
Într-un discurs rostit la întâlnirea cu membrii Camerei de Comerţ britanico-române, lordul primar al districtului financiar al Londrei, Nick Anstee, a încurajat autorităţile de la Bucureşti să ia măsuri pentru a facilita atragerea mediului de afaceri internaţional.
"Sunt câteva obstacole, în atingerea acestui scop, pe care dumneavoastră, ca oameni de afaceri, le resimţiţi în mod dureros. Ar fi vorba despre nevoia îmbunătăţirii modului în care se fac afaceri.
"România este pe locul 55 în lume în privinţa facilităţilor pentru desfăşurarea unor afaceri, în timp ce Marea Britanie e pe locul 5", a spus Nick Anstee.
El a adăugat că România trebuie să îşi rezolve problemele legate de birocraţie care includ taxele, permisele de muncă, înregistrarea şi închiderea unei firme, precum şi autorizaţiile de construcţie.
Lordul primar al districtului financiar al Londrei a mai precizat că România trebuie să facă mai mult pentru combaterea corupţiei, alt domeniu în care nu se află pe un loc bun la nivel mondial.
Răspunzând unei întrebări legate de implicarea redusă a investitorilor britanici în proiecte de infrastructură, el a menţionat întârzierile la plata facturilor.
De asemenea, unul din domeniile în care lordul primar al districtului financiar al Londrei a încurajat România să profite de pe urma experienţei britanice este cel al realizării de proiecte de parteneriat public-privat.
Lordul Nick Anstee s-a întâlnit şi cu premierul Emil Boc, şi urmează să aibă discuţii şi cu preşedintele Traian Băsescu.
El se află în vizită în România pentru trei zile, timp în care se întâlneşte cu oameni de afaceri şi cu autorităţi de la Bucureşti.
La întâlnirea cu membrii Camerei de Comerţ Britanico-Române, Nick Anstee a arătat că în districtul financiar al Londrei începe să se facă simţită depăşirea crizei financiare.
În plan internaţional, el a avertizat cu privire la pericolele protecţionismului şi a menţionat importanţa cooperării între statele europene şi autorităţile de la Bruxelles.
Cu aproape 16.000 de companii active, districtul financiar al Londrei, aşa-numitul City of London, realizează peste 2% din PIB al Marii Britanii.
În City au loc zilnic schimburi valutare care reprezintă 35% din cota globală.