Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Elena Mateescu, directorul ANM: Aplicațiile care se regăsesc pe telefon nu au la bază informațiile prelucrate în cadrul ANM

"Apel matinal" - Invitat: Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie.

Elena Mateescu, directorul ANM: Aplicațiile care se regăsesc pe telefon nu au la bază informațiile prelucrate în cadrul ANM
Foto: pixabay.com

Articol de Radio România Actualităţi, 30 Aprilie 2025, 09:16

Emisiunea "Matinal" - Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu

Aşa, se intră din nou într-o minivacanţă. Ziua de 1 mai este liberă, ce e drept, poate nu pentru toţi românii, iar Guvernul a stabilit ca și ziua de vineri, 2 mai, să fie liberă pentru lucrătorii din sistemul bugetar. După care, vine weekendul.

Că ne-am făcut sau nu planul să mergem la mare ori la munte, un lucru este cert: pe toți ne interesează ce să ne luăm în bagaje, umbrela să fie de ploaie sau cea de soare. Invitată la "Apel matinal" este Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie. Bună dimineața.

Bună dimineața! Mulțumesc mult pentru invitație.

Noi vă mulțumim că acceptați de fiecare dată invitațiile noastre. Așadar, cum va fi vremea în minivacanța de 1 mai la mare, la munte?

Din punct de vedere termic, contăm pe o vreme în general frumoasă, având în vedere regimul de temperaturi pentru un debut de lună mai în țara noastră și vorbim pentru acest interval, această minivacanță, de temperaturi la nivelul maximelor între 19 până la 28°C, iată, după zilele anterioare, în care cel puțin la nivelul maximelor am avut valori de până la 19-20°, iar minimele în anumite zone au fost chiar și negative, spre -5°C în depresiuni. Şi minimele, pe parcursul nopților următoare și dimineților vor fi din ce în ce mai ridicate, chiar până la 14° în special în partea de vest, sud-vest a teritoriului. Însă, așa cum menționați și dumneavoastră, trebuie să luăm și o umbrelă de soare și o umbrelă de ploaie, depinde unde ne vom afla în această minivacanță, pentru că, odată cu creșterea regimului de temperaturi, există o probabilitate foarte mare de a avea și intervale în care precipitațiile, caracterizate prin averse de scurtă durată, să fie prezente în ziua de 1 mai, cu precădere în zona montană și submontană și mă refer aici la Carpații Meridionali, dar și Orientali, de asemenea, local posibil și în zonele centrale și nordice ale teritoriului, după care în ziua de 2 mai doar în zona montană și finalul minivacanței să aducă, în special în partea de vest, centru și nord a țării, fenomene de instabilitate.

În rest, luna mai, cum va arăta?

În rest, luna mai, prin tradiție, reprezintă o lună mai caldă decât în mod obișnuit, având în vedere faptul că temperaturile cresc în medie cu 4-5 grade față de luna aprilie și estimările cel puțin pentru ultima lună din primăvara 2025, arată o probabilitate de a avea o lună mai caldă decât în mod obișnuit și dacă tradițional este o lună mai ploioasă, cea mai ploioasă lună a primăverii, ne arată faptul, prin estimările la acest moment, că este posibil să avem mai ales în prima jumătate, perioade în care deficitul de apă să fie în continuare prezent, chiar dacă aversele, așa cum spuneam, pot fi prezente, însă nu în cantități cel puțin așa cum arată informațiile la acest moment, care să caracterizeze un regim excedentar.

Că vor fi ploi torențiale, credem noi că nu ar fi o problemă majoră. Dar în ultimul timp, în ultimii ani, am observat tot mai des fenomene extreme. Să ne obișnuim cu ele în lunile următoare?

Da, pentru că deja observăm probabilitatea de apariție a acestora mult mai devreme. Am avut încă din luna mai și iată și aprilie fenomene meteorologice extreme, convective, specifice mai degrabă sezonului cald, aversele fiind însoțite de vijelii sau izolat, căderi de grindină. Aceste situații devin deja, așa cum menționați și dumneavoastră, o obișnuință, în contextul în care fiecare an devine mai cald decât anii anteriori, tendința de creștere și a temperaturii aerului fiind deja o evidență.

Spuneați că fiecare an devine mai cald. Ne așteaptă o vară fierbinte?

Nu trebuie să excludem această posibilitate. 2024 a doborât toate recordurile înregistrate în anii anteriori, fie pentru anotimpurile specifice și mai ales vara 2024, cea mai caldă vară din istorie. 2025 nu a făcut excepție, pentru că debutul anului 2025, cu un ianuarie - cea mai caldă lună ianuarie - de asemenea, iată acum și luna martie și nu mai departe. Dacă prima jumătate a lunii aprilie a fost cea mai rece din istorie, ne amintim episodul de iarnă autentică, acum, la finalul lunii aprilie, suntem pe plus, ceea ce nu va face ca și vara 2025 să se încadreze într-un tipar de vreme extremă, pentru că alternanțele perioadelor foarte călduroase, urmate de scurte perioade în care temperaturile sunt ușor mai coborâte să devină un tipar de vreme normal.

Avem două curiozități, și demult voiam să vă întrebăm. Aplicațiile de pe telefon ne arată vremea la minut. Cât de precise sunt de fapt față de prognozele emise de ANM? Pentru că, am sesizat și noi în studio, în funcție de sistemul de operare pe care îl avem pe smartphone, vremea niciodată nu coincide, temperatura.

Într-adevăr, aplicațiile la acest moment care se regăsesc implicit pe telefon nu au la bază informațiile prelucrate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, însă acest lucru va fi posibil în perioada următoare, având în vedere faptul că Administrația Națională de Meteorologie a fost selectată de către Agenția pentru Digitalizarea României în cadrul unui proiect în care să folosim tehnicile de inteligență artificială și Machine Learning tocmai pentru a utiliza și dezvolta aplicații bazate pe aceste noi tehnologii și abordări atunci când vorbim de modele numerice de prognoză a vremii, fie că ne referim la modele de arie limitată, fie că ne referim la modele globale, iar modelele de arie limitată reprezintă instrumentul de bază atunci când meteorologul de serviciu emite acele atenționări specifice pentru fenomenele meteorologice periculoase care fac obiectul avertizărilor de tip nowcasting. Așadar, în perioada următoare ,deja proiectul fiind selectat, urmează contractarea şi, sigur că da, să purcedem la treabă pentru a oferi o astfel de oportunitate nouă tuturor și care să ne ajute să urmărim prognoza în oră de oră și nu numai oră de oră, minut de minut, pentru că datele deja, dacă observăm ceea ce monitorizăm acum în cadrul rețelei naționale de specialitate, în cadrul stațiilor meteorologice, putem dispune de observații și date la minut.

Interesant ceea ce ne-aţi spus, faptul că vom avea o prognoză meteo exactă pe telefoane în curând. A doua curiozitate din partea noastră era dacă atunci când mergeți în vacanță, dumneavoastră verificați prognoza?

Cred că nu trebuie să o verific, cred că lucrând de 34 de ani în natură, cu siguranţă...

Vă rămâne în memorie și vă alegeți perioada cea mai bună.

Nu întotdeauna, pentru că nu am reușit niciodată să îmi planific o vacanță cu mult timp înainte. Prezența alături de colegi și echipa Administrației Naționale de Meteorologie a făcut ca, în anumite momente cel puțin, să mă bucur de un weekend sau doar de o minivacanță, dar asta nu înseamnă că mă rup de ceea ce înseamnă activitatea operațională de prognoză și avertizare.

Cu mulțumiri și să aveți vacanța frumoasă atunci când veți pleca. Din când în când cred că și o ploaie torențială, de exemplu, pe litoral, prinde bine, mai ales după câteva zile de arșiță. În direct, alături de noi, invitata la "Apel Matinal", Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie./editor Florin Lepadatu/

Incendiile rămân printre principalele ameninţări la adresa locuinţelor
România 30 Aprilie 2025, 13:12

Incendiile rămân printre principalele ameninţări la adresa locuinţelor

Poliţele facultative oferă un nivel de protecţie extins, putând acoperi pagubele produse de dezastre naturale, dar şi de alte...

Incendiile rămân printre principalele ameninţări la adresa locuinţelor
Veniturile la bugetul de stat au crescut în martie cu 16%
România 30 Aprilie 2025, 12:38

Veniturile la bugetul de stat au crescut în martie cu 16%

În luna aprilie, acest nivel va fi depăşit, a mai spus premierul.

Veniturile la bugetul de stat au crescut în martie cu 16%
VIDEO: Declarații în deschiderea ședinței de guvern
România 30 Aprilie 2025, 11:15

VIDEO: Declarații în deschiderea ședinței de guvern

Simplificarea procedurilor pentru obținerea autorizațiilor de construcție se află pe agenda ședinței de guvern.

VIDEO: Declarații în deschiderea ședinței de guvern
Litoralul se pregăteşte intens pentru minivacanţa de 1 Mai
România 30 Aprilie 2025, 10:35

Litoralul se pregăteşte intens pentru minivacanţa de 1 Mai

Turiştii care au ajuns deja la mare nu şi-au ascuns nemulţumirea legată de calitatea nisipului sau de lipsa toaletelor...

Litoralul se pregăteşte intens pentru minivacanţa de 1 Mai
Guvern: Achiziție de noi trenuri de metrou
România 30 Aprilie 2025, 10:09

Guvern: Achiziție de noi trenuri de metrou

Investiția de peste un miliard de lei va fi eșalonată pe o perioadă de patru ani.

Guvern: Achiziție de noi trenuri de metrou
Locuitorii din Breaza nu au apă potabilă
România 30 Aprilie 2025, 09:43

Locuitorii din Breaza nu au apă potabilă

Autorităţile au instituit interdicţia de utilizare a apei pentru consumul uman până la primirea rezultatelor analizelor.

Locuitorii din Breaza nu au apă potabilă
Batalionul 20 Infanterie "Dolj" din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est împlineşte 30 de ani de la înfiinţare
România 30 Aprilie 2025, 09:39

Batalionul 20 Infanterie "Dolj" din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est împlineşte 30 de ani de la înfiinţare

Cu acest prilej, la Craiova, va avea loc, miercuri dimineaţă, o ceremonie specială la care vor participa preşedintele...

Batalionul 20 Infanterie "Dolj" din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est împlineşte 30 de ani de la înfiinţare
Informații din trafic
România 30 Aprilie 2025, 08:45

Informații din trafic

Valorile de trafic sunt destul de ridicate pe sensul de intrare în Capitală al autostrăzii A1 București-Pitești.

Informații din trafic