România ar trebui să găzduiască 6.350 de refugiaţi
România ar trebui să găzduiască pe teritoriul său 6.350 de refugiaţi, dacă va fi aprobată propunerea de relocare anunţată astăzi de Comisia Europeană.
09 Septembrie 2015, 17:00
România ar trebui să găzduiască pe teritoriul său 6.350 de refugiaţi, dacă va fi aprobată propunerea de relocare a acestora, anunţată astăzi de Comisia Europeană pentru statele membre.
Preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, le cere miniştrilor de interne din statele europene, care se vor reuni la începutul săptămânii viitoare la Luxemburg, să adopte această propunere.
Comisia Europeană propune să fie relocaţi 160.000 de refugiaţi.
Noutatea o reprezintă cei 120.000, la care se adaugă 40.000, pe care executivul comunitar dorea să îi repartizeze în urmă cu câteva luni, dar statele membre s-au opus cotelor obligatorii, rămânând la latitudinea lor să decidă cât poate găzdui fiecare ţară.
Cei 160.000 provin din trei ţări cele mai afectate de afluxul de imigranţi, şi anume: Grecia, Italia şi Ungaria. României ar urma să i se repartizeze prin această propunere de astăzi 4.646 de refugiaţi, la care se adaugă cei 1.785 asumaţi iniţial de către Bucureşti.
Criteriile în urma cărora au fost calculate de către Comisia Europeană aceste cifre sunt numărul de locuitori al ţării respective, produsul intern brut, numărul de cereri de azil înregistrate până acum şi rata şomajului.
Preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a anunţat că executivul comunitar va lua în zilele următoare măsuri împotriva statelor membre care nu pun în aplicare regulie europene în materie de azil.
România susţine cotele voluntare de refugiaţi
Consilierul prezidenţial pentru afaceri europene, Leonard Orban, spune că România nu este în favoarea unor cote obligatorii de refugiaţi şi reaminteşte că ţara noastră susţine cotele voluntare.
El a mai precizat, într-o declaraţie pentru postul nostru de radio, că oferta înaintată de autorităţile de la Bucureşti se bazează pe o evaluare făcută de Guvern.
"Nu se pune problema, în momentul de faţă, să acceptăm un număr suplimentar de persoane dintre cele propuse de Comisia Europeană. Prima discuţie va fi la Consiliul JAI (Justiţie şi Afaceri Interne) extraodinar, din 14 septembrie.
"Va fi organizată o reuniune a CSAT-ului, unde se va definitiva poziţia pe care o are România pe acest subiect. Dar, v-am spus, poziţia Administraţiei Prezidenţiale este clară. Am pus pe masă o ofertă, aceasta este oferta, rămâne valabilă această ofertă şi nu suntem în favoarea unor cote obligatorii", a spus Leonard Orban într-un interviu acordat Alinei Stănuţă.
Audio: Interviul integral cu Leonard Orban