România ar fi dominată de o gravă criză morală şi nu de una economică
Fostul preşedinte Emil Constantinescu spune că opinia publică acceptă cu plăcere zvonurile,ştirile false şi că faptele nu contează. Astfel confuzia poate face loc totalitarismului.
Articol de Radiojurnal, 19 Ianuarie 2017, 00:42
România nu este în criză politică şi economică ci într-o puternică criză morală, spune fostul preşedinte Emil Constantinescu, invitat la o dezbatere găzduită de profesorul Ioan Bogdan Lefter.
Emil Constantinescu, a criticat elitele româneşti pentru că nu au fost şi nici nu sunt capabile să ducă un proiect politic până la capăt.
Fostul preşedinte spune că toată Europa şi înteaga lume globalizată alunecă spre aşa-numita societate a minciunii în care oamenii nu mai cred în fapte, iar adevărul academic este alterat.
Emil Constantinescu a declarat că mari partide din Anglia şi SUA, cunoscute garanţii ale democraţiei, au folosit în ultima perioadă discursuri bazate pe populism şi minciună.
Emil Constantinescu:Este societatea în care faptele nu mai contează şi opinia publică acceptă zvonurile, ştirile false, le acceptă cu plăcere. În America a câştigat minciuna, în Brexit a căştigat minciuna, în Anglia a căştigat minciuna. Acum, acest discurs bazat pe minciună şi pe populism a fost preluat de Partidul Conservator britanic, care reprezintă parintele democraţiei parlamentare în Europa şi în lume şi de Partidul Republican din SUA, care au fost garanţii democraţiei şi a fost acceptat de o majoritate prin referendum sau prin alegeri.
Fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, se declară preocupat în primul rând de tineri, pentru care democraţia trebuie să aibă valori.
Tinerii trebuie să creadă în repere culturale şi intelectuale pentru că în lipsa acestora pericolul este ca o societate corectă să devină una totalitară.
Emil Constantinescu:Este foarte greu pentru o generaţie tânără să nu aibă niciun model, să creadă că totul este mizerie, că totul este minciună, că nimeni nu poate să fie corect. Acesta este lucrul care duce la această confuzie generalizată în societatea românească.
Emil Constantinescu crede că trebuie să uptăm împotriva confuziei generalizate din societatea românească, pentru că într-o democraţie confuzia este mai perciuloasă decât într-un stat totalitar, deoarece ea poate provoca o decădere morală profundă pe care nu se mai poate construi nimic.