România, alături de Bulgaria şi Italia, se află în fruntea clasamentului privind pierderile de apă
Apa necontorizată nu iroseşte doar resurse hidrice, ci şi energia utilizată sau emisiile de carbon folosite pentru extragere şi distribuire.
Articol de Mihaela Dumitrescu, 22 Martie 2024, 16:47
România, alături de Bulgaria şi Italia, se află în fruntea clasamentului privind pierderile de apă, cu aproximativ 40% de apă necontorizată şi nefacturată. La polul opus, cu pierderi minime şi, implicit, un consum minim de energie şi emisii de dioxid de carbon sunt Germania, Luxemburg, Olanda şi Danemarca, arată date puse la dispoziţie de Federaţia Europeană Asociaţiilor Naţionale de Servicii de Apă.
Apa necontorizată nu iroseşte doar resurse hidrice, ci şi energia utilizată sau emisiile de carbon folosite pentru extragere şi distribuire. Astfel, industria apei este responsabilă pentru 8% din totalul gazelor cu efect de seră din Uniunea Europeană, iar pierderile totale dintr-un an ar putea acoperi consumul mediu al populaţiilor Austriei şi Germaniei la un loc.
Potrivit datelor citate de Agerpres, în fiecare an pierde necontorizate de apă pe plan european ajung la o cantitate de CO2 egală cu cea produsă de circa 665.000 de zboruri Paris-New York. În ce priveşte ţara noastră, companiile de utilităţi au la dispoziţie, începând de luna aceasta, un calculator pentru pierderile de apă, o platformă gratuită, intuitivă şi interactivă, care utilizează date ale Agenţiei Europene de Mediu şi Comisiei Europene.
Calculatorul identifică impactul pierderilor de apă, dar şi pierderile de energie şi emisiile de dioxid de carbon asociate acestora, simulând totodată economiile care ar rezulta din implementarea de noi tehnologii de gestionare a apei, precum contoare inteligente, platforme digitale, evaluări ale conductelor şi pompe eficiente energetic pentru prevenirea presiunii prea mari, care poate creşte riscul spargerilor de conducte.