Români din Harghita și Covasna: Ne e greu să ne păstrăm identitatea
Reprezentanţii asociaţiilor de români din Harghita şi Covasna atrag atenţia că situaţia lor este delicată.
Articol de Angela Bîrsan, 16 August 2017, 21:32
Reprezentanţii asociaţiilor de români din Harghita şi Covasna atrag atenţia că situaţia lor este una delicată, că le este tot mai greu să-şi păstreze identitatea şi că este nevoie ca statul român să îşi asume în mod ferm rezolvarea problemelor cu care ei se confruntă.
Preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Popescu.
Eugen Popescu: Trebuie să înţelegem foarte clar faptul că românii din Harghita şi Covasna pleacă din zonă. Reprezintă o vulnerabilitate a statului român, iar pe termen mediu şi lung această vulnerabilitate se va traduce în probleme de securitate naţională. Pe de altă parte, trebuie să înţelegem că cetăţenii români de etnie română din judeţele Harghita şi Covasna au drepturi ca orice cetăţean român, dar, din păcate, ca urmare a mijloacelor financiare ei nu îşi pot exercita aceste drepturi ca orice alt cetăţean român din România. De aceea este nevoie de o filă de buget specială pentru păstrarea identităţii românilor din Harghita, Covasna şi Mureş şi pentru păstrarea lor aici în locul lor de baştină, adică acasa la ei, în cele două judeţe.
Realizator: În aceste zile, are loc, la Izvoru Mureşului, o nouă ediţie a Universităţii de Vară a Românilor de Pretutindeni.
Participă, potrivit corespondentului nostru, Angela Bârsan, studenţi, lideri de opinie din judeţele Harghita şi Covasna, ai comunităţilor istorice din jurul frontierelor, din Balcani şi din diaspora