RO-CRES, jurnal de expediţie: Kiev şi Moscova
Expediţia RO-CRES în care Radio România Actualităţi este partener media a ajuns la Kiev din dorinţa echipei de a vedea catedrala Sfânta Sofia.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 17 Iunie 2018, 08:40
Expediţia RO-CRES în care Radio România Actualităţi este partener media a ajuns la Kiev din dorinţa echipei de a vedea catedrala Sfânta Sofia, dar a avut parte de o surpriză: o paradă a forţelor poliţieneşti din capitala Ucrainei în piaţa din faţa monumentului înscris în lista Patrimoniului Mondial Unesco.
Conform jurnalului de călătorie disponibil pe http://rocres.ccbjb.ro/jurnalul-expeditiei/ şi scris de jurnalistul Sebastian Olaru, echipa şi-a continuat călătoria de cercetare în direcţia Rusia, „pe deja obişnuitele şosele infinite, mărginite de coridoare de arbori.
Într-o pauză de lucru luată chiar la marginea drumului, Cormin Sicora a mai luat câteva carote de pin, iar restul mebrilor expediţiei s-au răspândit ca potârnichile prin pădure, fiecare cu „păsărica” lui”.
Cercetătorii s-au oprit pentru observaţii privind albinele şi nu numai. În jurnal se arată că Sebi şi Cosmin Sicora, coordonatorul Centrului de Cercetări Biologice din Jibou, s-au dus să caute izvorul făcător de minuni aflat în pădure, la mică distanţă de locul unde a poposit echipa.
„Izvorul este format, de fapt, din două fântâni cu apă care se spune că vindecă anumite afecţiuni. Potrivit unei legende locale, un cioban îşi păştea oile în zonă, când a fost cuprins de o sete foarte mare, moment în care i s-a arătat Fecioara Maria, care l-a îndrumat spre izvorul tămăduitor.
Ciobanul şi-a potolit setea, s-a simţit revigorat şi a povestit mai apoi şi altora minunea la care asistase, locul devenind, în timp, un adevărat loc de pelerinaj pentru localnici, da şi pentru turişti.
Ne-am spălat şi noi cu apa fermecată, eu pe faţă, ca să scap de riduri şi Cosmin pe cap, în speranţa unei viitoare freze „afro”.
Până acum, niciun rezultat, dar speranţa moare ultima”, mai scrie Sebi în jurnal. Nu au lipsit activităţile de cercetare, „Cosmin arătând lichenul renului, consumat de renii din ţările nordice, iar Sabin a descoperit mai multe exemplare din aşa numitul „arbore de stafide”, un arbust cu mici fructe roşii, comestibile, aproape dispărut din România.
De fapt, în prezent se ştie sigur că mai există doar în Cheile Tişiţei, din munţii Vrancei. În Ucraina este din belşug, iar noi nu am ezitat în a degusta micile fructe din acest arbust”, se mai arată în jurnal.
După popasul făcut, echipa s-a îndreptat cu viteză spre graniţa cu Rusia, unde a fost nevoie de 3 ore petrecute la controlul şi formalităţile vamale. Următoarea oprire: Moscova!