Riscul ca marea să fie contaminată în Bulgaria-limitat la o zonă
Riscul ca apa mării să fie contaminată pe litoralul bulgăresc este limitat la o singură zonă restrânsă din Varna. Nu sunt afectate alte staţiuni, a precizat MAE român.
Articol de Radiojurnal, 07 Iulie 2014, 09:37
Riscul ca apa mării să fie contaminată pe litoralul bulgăresc este limitat la o singură zonă restrânsă din Varna, potrivit ultimelor evaluări ale Ministerul Sănătăţii din ţara vecină.
Nu sunt afectate alte staţiuni - a precizat Ministerul român de Externe, după ce Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) i-a cerut o reacţie care să clarifice situaţia.
Consilierul de comunicare la ANAT Gabriela Peşeţ a declarat pentru Radio România Actualităţi, că alerta privind pericolul de îmbolnăvire cu Hepatita A din apă, emis vineri, a creat panică şi a cauzat prejudicii agenţiilor:
"Primul comnicat pe care l-a dat Ministerul Afacerilor Externe, vineri dimineţă, a indus o stare de panică şi la sediile agenţiilor de turism au venit foarte mulţ turişti, foarte mulţi au sunat şi au cerut anularea vacanţelor pe care ei deja l-au cumpărat. Noi avem informaţii de la Ministerul Sănătăţii din Bulgaria, că nu există nicio recomandare din partea acestei instituţii, ca turiştii să se imunizeze împotriva Hepatitei de tip A.
"Avem, în acest moment, la ANAT, o adresă de la Ministerul Sănătăţii din Bulgaria. De asemenea, avem adrese de la inspectoratele de sănătate publică din Varna şi Dobri. Toate aceste trei instiuţii ne-au comunicat, oficial, că nu există niciun fel de pericol pe litoralul bulgăresc şi că turiştii români care şi-au cumpărat vacanţe în Bulgaria nu trebuie să se imunizeze împotriva Heptatitei de tip A.
"Există, într-adevăr, o problemă pe Plaja Ofiţerilor, din Varna, la marginea unui cartier din Varna, acolo situaţia este monitorizată" a spus Gabriela Peşeţ.
MAE român a făcut o "avertizare corectă"
Ministrul de externe Titus Corlăţean susţine că autorităţile române au făcut o avertizare corectă, preluând-o integral de la şeful Secţiei de Hepatologie de la un spital din Sofia.
El a mai spus, că Ambasada României a cerut confirmarea în mod repetat autorităţilor bulgare înainte să difuzeze alerta şi că răspunsul a întârziat.
Ministrul a spus că ambasada va monitoriza stuaţia şi va continua să solicite informaţii oficiale.
Pentru orice eventualitate, medicii recomandă respectarea regulilor simple de igienă.
Cine vrea să fie sigur se poate vaccina împotriva hepatitei A.
"Este bine să ne vaccinăm, mai ales copiii. În ceea ce priveşte măsurile de profilaxie nespecifică, igina personală riguroasă, mai ales spălatul pe mâini, după utilizarea toaletei, înainte de consumul de alimente; alimentele să fie procurate din surse sigure, să fie prelucrate termic.
"De asemenea, fructele şi legumele, dacă sunt consumate în stare crudă, spălate bine cu apă din reţea; consumul de apă îmbuteliată, de asemenea, este recomandat pentru a preveni apariţia acestei infecţii" a precizat Alexandru Rafila, medic la Institutul "Matei Balş".
Virusul hepatitei A nu provoacă o infecţie cronică a ficatului.
Nu există un tratament specific, fiind recomandate odihna, consumul mare de lichide şi evitarea alcoolului.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, riscul de îmbolnăvire prin îmbăiere în mare este semnificativ numai în cazul unei infestări masive cu deşeuri organice.