Rezerve mici de umiditate în Botoşani
Lipsa apei din sol compromite parţial culturile înfiinţate în primăvară, dar şi cele înfiinţate anul trecut, a căror dezvoltare stagnează sau care încep să se usuce.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 03 Iunie 2015, 14:33
Rezervele mici de umiditate din sol pun în pericol culturile agricole din judeţul Botoşani.
Lipsa apei din sol compromite parţial culturile înfiinţate în primăvară - de grâu, rapiţă, orzoaică şi ovăz, dar şi cele înfiinţate anul trecut, respectiv porumb, soia, floarea-soarelui sau fasole, a căror dezvoltare stagnează sau care încep să se usuce.
"Nu a plouat, pământul e uscat, crăpat în foarte multe locuri. eporter: E greu de lucrat acum. Foarte greu. Riscul e foarte mare, poţi să pierzi toate animalele, că nu avem cu ce să le furajăm. Nu dai, nu ai nici producţie de lapte. Dacă nu plouă în mai, nu iese mălai, aşa e, nici animalele nu au ce mânca, nici populaţia nu are ce mânca. E greu, foarte greu", spun fermierii.
Reprezentanţii Direcţiei de Agricultură apreciază că judeţul nu se află într-o situaţie de calamitate, spune Cristian Delibaş, directorul instituţiei.
Noi mergem aproape zilnic în teren, monitorizăm, luăm probe de sol. La nivelul judeţului Botoşani, în momentul de faţă nu putem vorbi despre o calamitate naturală, despre o compromitere totală a culturilor. Putem vorbi, însă, despre o secetă excesivă, desfăşurată pe un areal extins. Dacă până la jumătatea lunii iunie nu vom avea precipitaţii la nivelul judeţului, putem vorbi despre cu totul alte forme", a mai spus Cristian Delibaş.
Precipitaţiile înregistrate în ultimele patru luni pe raza judeţului Botoşani au fost extrem de slabe şi pe arii restrânse