Revista presei editoriale, 19 aprilie
Editoriale din Gândul, Jurnalul Naţional şi Evenimentul Zilei.
Articol de Costi Dumăscu, 19 Aprilie 2010, 09:15
Analiştii-comentatori scriu, în editorialele din ziarele de astăzi, despre norul de cenuşă de pe cerul Europei : consideraţii generale despre "sănătatea planetei", dar şi comparaţii cu aerul poluat din Capitală sau... de pe ecranele televiziunilor din Capitală.
Ce mândri eram de condiţia noastră umană, ce aroganţi, ce purtători de aramă în piepturi, ce inventatori şi descoperitori avea mămica - scrie Adrian Păunescu în Jurnalul Naţional.
Şi, hodoronc-tronc, ne pomenirăm cu acest vulcan de dimensiuni obişnuite, situat într-o ţară izolată, începând să emită cantităţi nemăsurate de lavă şi aer bolnav.
Coincidenţa istorică face ca tocmai în aceste zile să aibă şefii de stat şi de guvern de făcut această călătorie obligatorie, la înmormântarea preşedintelui şi a celorlalţi lideri ai Poloniei, căzuţi atât de straniu şi de inexplicabil la Katyn, încât numele acestui preşedinte poate fi pronunţat - în deplină fraternitate cu martirii naţiei sale căzuţi acolo - Lech Katynsky. Se vede aşadar că suntem cu toţii, indiferent de rang, la dispoziţia vulcanului - concluzionează Adrian Păunescu.
Când va dori dânsul să facă o pauză, vor reveni şi zborurile, şi acrobaţiile nautice, şi speranţele privitoare la liniştea de pe Pământ.
Alina Turcitu, Gândul : "Norul e nimic faţă de ce respirăm zilnic în Capitală" - scrie jurnalista în editorialul său intitulat "Un vulcan mai curat decât Bucureştii". 90 la sută din poluarea cu dioxid de carbon curge din ţevile de eşapament ale maşinilor.
După care vin CET-urile, apoi industria, cât a mai rămas din ea. Suntem în topul cumpărătorilor de cele mai poluante maşini din Europa, undeva pe locul 12. Să socotim în plus şi bătrânele rable-autobuze care ies încă la plimbare pe bulevardele Capitalei şi prin alte mari oraşe.
Horia Ghibuţiu îşi intitulează editorialul din Evenimentul Zilei "Norul şi patria ţânţarului-armăsar". Sâmbătă, tonul televiziunilor de ştiri a fost apocaliptic, impresia fiind că asistăm nu la prezentarea unor informaţii, însoţită de tentativa de a le explica şi contextualiza, ci la "Ziua Independenţei" sau la orice alt filmuleţ de serie B.
Avem o veritabilă vocaţie a exagerării - încheie Horia Ghibuţiu, iar câinele de pază al societăţii, presa, latră şi de această dată mai tare decât s-ar cuveni.
Şi tot în Evenimentul Zilei, în pagina de opinii, caricatura zilei este extrem de inspirată - un desen comparabil ca mesaj cu un editorial bine scris. Prin erupţia vulcanului islandez, planeta le transmite oamenilor : "Nu vă mai suport"...