Revista presei centrale, 8 mai
Articole din Evenimentul Zilei, Gândul, Jurnalul Naţional şi Libertatea.
Articol de Nicoleta Turcu, 08 Mai 2010, 09:05
Premierul Boc menţine starea de confuzie, scrie astăzi Evenimentul Zilei.
După anunţul preşedintelui Traian Băsescu, executivul amână să explice care vor fi categoriiler de populaţie afectate de deciziile de joi.
Miniştrii trebuie să decidă cum vor pune în practică reducerile de pensii, salarii şi subvenţii, dar şi cum vor fi făcute concedierile din sectorul de stat, pentru că deocamdată nu ştim dacă toate pensiile, chiar şi cele foarte mici, vor fi reduse cu 15 la sută.
Nu stim nici câţi bugetari vor fi disponibilizaţi şi ce criterii vor fi folosite în luarea acestei decizii.
În ediţia online a ziarului Gândul citim despre reacţiile liderilor marilor confederaţii sindicale, la deciziile anunţate joi.
Bogdan Hossu de la Cartel Alfa spune că dacă nu obţin ce vor în urma protestelor, "va fi Revoluţie".
El a precizat pentru Gândul care sunt revendicările cărora Guvernul va fi somat să le dea curs: renunţarea la diminuarea pensiilor, scăderea selectivă, nu în bloc, a salariilor bugetare, luarea unor măsuri concrete de reducere a evaziunii fiscale şi a cheltuielilor administrative.
Marius Petcu, liderul CNSLR-Frăţia, a declarat, la rândul său, că, foarte probabil, confederaţia pe care o reprezintă va avea aceleaşi revendicări.
Şi Asociaţia Magistraţilor din România urmează să stabilească o poziţie faţă de măsura reducerii salariilor şi pensiilor, anunţată joi de preşedintele Traian Băsescu, măsură care îi afectează şi pe magistraţii activi dar şi pe cei pensionaţi.
Judecătoarea Mona Pivniceru a precizat pentru Gândul care este poziţia sa personală.
"Chiar dacă nu ar mai fi plătiţi deloc bugetarii, tot nu s-ar rezolva problema crizei. Degeaba reduci salariile şi pensiile, dacă tu nu produci nimic, dacă nu pui nimic în loc".
"Eşecul politicilor FMI", scrie în ediţia online Jurnalul Naţional şi dezvoltă: "Strategiile Fondului Monetar Internaţional au dus la eşecuri vizibile în multe ţări, iar statele care merg bine azi, care realizează creşteri economice, au refuzat acorduri cu FMI.
"Relaţia sinuoasă a României cu FMI datează din anul 1975, când statul comunist împovărat de datorii a fost nevoit să apeleze la Fond.
"Din cele 10 acorduri încheiate cu FMI doar două au fost duse la bun sfârşit: unul pe vremea lui Ceauşescu, altul pe vremea Guvernului Năstase", mai scrie Jurnalul Naţional.
Ştirea de final vine din Libertateacare scrie că la o clinică privată din Cluj-Napoca funcţionează singurul aparat de crioterapie din estul Europei.
Cu ajutorul acestuia, tumorile localizate la prostată şi cele renale pot fi anihilate cu ajutorul gazelor îngheţate până la temperatura de minus 195 de grade Celsius.
Terapia este una minim invazivă, are rezultate excelente şi nu are efecte negative asupra organelor din jur.