Revista presei centrale, 8 februarie
Articole din Gândul, România Liberă, Evenimentul Zilei, Adevărul şi Jurnalul Naţional.
Articol de Costi Dumăscu, 08 Februarie 2010, 09:06
Toate ziarele începutului de săptămână scriu despre efectele zăpezii şi viscolului din ultimele două zile.
"Iarnă grea în Sud" - titrează Jurnalul Naţional şi inventariază toate necazurile provocate de ninsori. "Viscolul a paralizat Sudul ţării" - notează şi România Liberă. "Drumuri şi şcoli închise". Adevărul : "Viscolul îngheaţă şcoala în 11 judeţe şi în Capitală". Gândul formulează astfel : "Bate viscolul în şcoli, dar şi prin Guvern".
Codul portocaliu a prelungit vacanţa elevilor; miniştrii şi-au dat şi ei o pauză. Chiar dacă aeroporturile nu au fost închise şi nu toate drumurile naţionale au avut probleme din cauza vremii, niciun membru al Cabinetului nu s-a grăbit să vină la Comitetul pentru situaţii de urgenţă convocat de şeful Executivului.
Încheiem subiectul cu Evenimentul Zilei, care constată că puţini locuitori ai marilor oraşe ies să cureţe omătul din faţa propriilor locuinţe, deşi - potrivit unei legi din 2002 - sunt obligaţi să facă asta. De aici mai departe, din această comoditate, se naşte o nouă meserie : "curăţătorul de zăpadă profesionist". Doar că sezonul de muncă al acestuia este - oricât ar ninge - extrem de limitat : doar câteva zile pe an.
Mai avem în ziarele de astăzi... spionaj. "România este ţara tuturor serviciilor, suntem lideri ai spionajului mondial" - titrează Gândul şi numără câţi agenţi secreţi are ţara noastră, prin comparaţie cu alţii.
Statele Unite au 9 agenţi FBI, iar britanicii doar 6 agenţi MI5 la suta de mii de locuitori. În România, avem cel puţin 60 de agenţi la 100.000 de cetăţeni. România are 7 servicii de securitate, alte state europene, câte unul. Desigur, numărul de agenţi secreţi este, precum agenţii înşişi, secret, doar că unii dintre foştii directori au mai dat câte o declaraţie care să permită numărătoarea...
Întâmplător sau nu, interviul ediţiei în România Liberă, îl are ca invitat pe directorul de astăzi al Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, la împlinirea a 20 de ani de la înfiinţarea instituţiei. Desigur că aici lucrurile se văd altfel. Ungureanu consideră că serviciul pe care-l conduce este - cităm - "un teritoriu de normalitate", un model pentru celelalte instituţii ale statului şi unul dintre cele mai bune servicii de spionaj din Alianţa Nord-Atlantică. Făcând o sumă a celor scrise în Gândul şi România Liberă, stăm bine de tot la spioni : suntem şi buni, şi mulţi.