Revista presei centrale, 7 mai
Articole din Evenimentul Zilei, Adevărul, Gândul, România Liberă şi Jurnalul Naţional.
Articol de Costi Dumăscu, 07 Mai 2010, 09:04
Măsurile de ieşire din criză, anunţate de şeful statului după discuţiile cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, ţin prima pagină a ziarelor de astăzi, de la Bucureşti.
"Reforma statului, de-adevăratelea. Prima zi de luptă cu criza" - titrează Evenimentul Zilei. Analiştii economici şi micii întreprinzători salută menţinerea actualului nivel al taxelor şi spun că ajustarea din sectorul bugetar oricum trebuia făcută, mai devreme sau mai târziu. PSD şi PNL arată spre clientela PDL.
România Liberă : "Statul intră în terapie de şoc". 7 milioane de români vor plăti preţul a 20 de ani de refuz al reformei administraţiei. România Liberă numeşte pachetul de măsuri anunţate ieri : "cea mai tranşantă decizie guvernamentală de la Revoluţie încoace".
Gândul titrează : "Scad salariile şi pensiile. Boc nu scade". Ziarul notează că preşedintele nu a făcut nici un reproş membrilor guvernului, dimpotrivă, le-a găsit scuze, criticând opoziţia care - a afirmat Traian Băsescu - "a lăsat România fără guvern în ultimele 4 luni ale anului trecut".
"Isărescu a avut ultimul cuvânt" ziceAdevărul. FMI a renunţat la mărirea fiscalităţii şi a acceptat viziunea guvernatorului Băncii Naţionale : reduceri masive în sectorul bugetar. Ziarul rezumă situaţia : "TVA şi cota unică - salvate, bugetarii - sacrificaţi".
Două interviuri - faţă în faţă, parcă - în presa zilei. Invitatul ziarului Adevăruleste secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen. Oficialul NATO spune că România este un partener puternic. Referindu-se la situaţia generală de pe glob, Rasmussen declară pentru ziarul de la Bucureşti : "Invit Rusia în lumea reală; noua doctrină militară a Rusiei reprezintă un mod de gândire demodat, din timpul Războiului Rece".
Interesant este că la întrebările din alt ziar,Jurnalul Naţional, răspunde tot astăzi chiar ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Alexandr Churilin. El explică semnificaţia zilei de 9 Mai, Ziua Victoriei, şi spune : "Să nu încercăm să transcriem istoria războiului. Rusia a avut un rol important în stabilitatea Europei după conflagraţie".