Revista presei centrale, 6 mai
Articole din Evenimentul Zilei, Adevărul, Azi, Gândul, România Liberă şi Jurnalul Naţional.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 06 Mai 2010, 07:33
"Guvernul FMI - Jeffrey Franks, adevăratul premier al României", titrează Jurnalul Naţional pe prima pagină.
"Incompetenţa Cabinetului Boc a afundat România într-o situaţie economică fără precedent. Reprezentanţii FMI ne cer măsuri extreme, aproape de cele pe care le-au solicitat Executivului de la Atena.
"În toată această viermuire de creştere a taxelor şi impozitelor, stai drept şi te întrebi: de ce premierul Boc nu a ştiut că vistieria ţării e goală şi de ce Cabinetul pe care îl conduce nu a luat nici o măsură? Nici preşedintele jucător, Traian Băsescu, nu i-a cerut socoteală până la vizita FMI."
"Ultima şansă este talentul de negociator al lui Băsescu" - apreciază Gândul.
Potrivit unor surse guvernamentale, FMI ar fi dat următoaul mesaj guvernului: " De tăiat nu sunteţi în stare să tăiaţi, atunci, ca să creşteţi veniturile la buget, trebuie să măriţi taxele".
Astăzi preşedintele se întâlneşte cu delegaţia Fondului, după ce ieri i-a chemat la Cotroceni pe premier şi pe câţiva miniştri.
Tot în Gândulputeţi citi despre "cum se vede România 2010 de la Bruxelles: şomaj, scumpiri şi un deficit bugetar mare. Relansarea economică şi scăderea şomajului sunt puţin probabile" - relevă un raport al Comisiei Europene.
"Zvonuri şi nervi întinşi la maximum - Guvernul nu ştie cum să cadă la pace cu delegaţia FMI în ceea ce priveşte deficitul bugetar" - scrie şi Evenimentul Zilei.
"Ultima variantă de majorare a impozitelor este o cotă unică de 20% şi TVA de 24%. Scenariul a fost discutat la Cotroceni, în cadrul întâlnirii pe care preşedintele Traian Băsescu a avut-o ieri cu premierul Emil Boc şi cu miniştrii, spun surse apropiate discuţiilor.
"Potrivit acestora, experţii guvernului urmau să discute, pe parcursul nopţii, diverse variante de lucru pentru a menţine TVA la nivelul actual de 19%. O eventuală creştere a TVA ar fi o lovitură pentru toţi românii: toate produsele şi serviciile s-ar scumpi, în condiţiile în care sute de mii de angajaţi şi-au pierdut locurile de muncă, iar restul şi-au văzut tăiate veniturile."
"După un an cu FMI suntem mai săraci" - constată Adevărul.
După un an de la virarea primei tranşe de la FMI, România este tot în recesiune. Are cu aproape 250.000 mai mulţi şomeri şi datorii ce vor apăsa pe umărul plătitorilor de taxe.
FMI ne-a dat banii, iar noi i-am folosit pentru pensii şi salarii. Nicio investiţie şi nimic care să ne scoată din recesiune. Pentru asta vom plăti tot mai scump în următorii ani."
România Liberă a calculat cu cât ne reduce statul salariile.
"Principala variantă rămasă pe masa negocierilor cu FMI este majorarea sau chiar desfiinţarea cotei unice de impozitare. În primul caz, al măririi cotei unice, salariile nete ar scădea cu cel puţin 6 la sută.
"În cazul în care se va adăuga o cotă de 25% pentru sumele care depăşesc 4.000 de lei pe lună, salariile nete ar începe să scadă cu câte 1% pentru fiecare 500 de lei în plus. Pe măsură ce venitul creşte, pierderea salariatului poate ajunge la un maxim teoretic de 13%."
"Liberalii cer guvern de tehnocraţi" - titrează cotidianul Azi.
Preşedintele Crin Antonescu a declarat ieri că guvernul Boc trebuie să demisioneze sau să fie demis, după care este necesară numirea unui premier competent, economist şi idependent.
"Urgenţa este administrarea României, stoparea crizei, ieşirea din această situaţie vecină cu catastrofa" - a insistat liderul liberal, calificând actuala majoritate politică drept "ireversibil discreditată".