Revista presei centrale, 3 decembrie
Articole din România Liberă, Adevărul, Gândul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Costi Dumăscu, 03 Decembrie 2010, 08:53
Variantele de modificare a concediului maternal din România şi scandalul documentelor secrete americane publicate pe Internet - sunt subiecte principale în ziarele apărute astăzi la Bucureşti.
Cine va umbla la banii mamelor? - întreabă România Liberă.
Guvernul sau FMI? Varianta ministrului muncii, Ioan Botiş de reducere a concediului maternal - continuă ziarul - este mult îndulcită faţă de ce i-a cerut FMI.
Un an de stat acasă şi o indemnizaţie lunară între 600 şi 1.000 de lei - aceasta este solicitarea Fondului.
Guvernul Boc dă vina pe presiunile FMI - titrează Adevărul.
Toate soluţiile propuse de partidele din Coaliţie prevăd reducerea cuantumului indemnizaţiei, ceea ce le-ar putea determina pe mame să se întoarcă mai devreme la serviciu.
Toate soluţiile despre care vorbeşte Adevărul sunt în număr de cinci; Gândul le numeşte "cinci lozuri necâştigătoare pe care FMI şi Guvernul le pregătesc mamelor".
În toate variantele - explică Gândul - mamele vor pierde : fie li se va scurta concediul, fie li se va reduce semnificativ indemnizaţia.
"Cazul Wikileaks" - site-ul care a pus pe piaţă sute de mii de documente americane secrete - tulbură somnul puternicilor planetei şi umple paginile ziarelor din toată lumea.
La Bucureşti, subiectul ediţiei în Evenimentul Zilei este astăzi : "Povestea omului care a stors lumea de secrete".
Co-fondatorul site-ului de Internet Wikileaks, Julian Assange, un australian de 39 de ani fără locuinţă, ar putea redesena pânza de păianjen a diplomaţiei mondiale.
De două zile el se află pe lista Interpolului cu cei mai căutaţi oameni din lume, dar nu pentru vreo infracţiune informatică, ci pentru o presupusă agresiune sexuală petrecută în Suedia, în vara acestui an.
Cât despre documetul de pe Wikileaks în care un comisar european spunea în 2004 că România este un stat sălbatic, nepregătit pentru aderarea la Uniune, Adevărul a cerut opinia preşedintelui din urmă cu 6 ani, Ion Iliescu.
"O asemenea apreciere la nivelul lui 2004 mi se pare total aberantă faţă de realitate" - afirmă Ion Iliescu. "România era pregătită pentru aderare".
Revenind, pentru final, la ecourile mondiale ale cazului, analistul media Bogdan Ghiu este de părere, în Evenimentul Zilei, că documentele - deşi confidenţiale sau chiar ultra-secrete - sunt mai mult... umane decât propriu-zis politice.
Publicarea lor de către australian are ceva de film mut, seamănă cu alunecarea pe un săpun sau cu tragerea scaunului de sub fund.
Este o clovnerie - mai zice analistul - dar care atrage atenţia asupra lipsei generale de seriozitate şi de responsabilitate pe tot globul.