Revista presei centrale, 29 iulie
Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, România Liberă, Jurnalul Naţional şi Gândul.
Articol de Nicoleta Turcu, 29 Iulie 2010, 07:16
Sub titlul - Videanu i-a scris unui primar să intervină "cu toate măsurile legale" pentru un investitor - ziarul Gândul publică în exclusivitate un articol despre disputa de la Cogealac şi implicaţiile ei.
Videanu spune că a intervenit pentru că "situaţia s-a complicat, ajungându-se la dispute diplomatice, la intervenţii din partea ambasadelor Cehiei şi Spaniei".
Este vorba despre parcul eolian pentru care sătenii unei comune din Constanţa au ajuns să se bată cu bâte şi pistoale, zilele trecute, cu agenţii de pază angajaţi ai unei firme din Cehia.
Pe scurt, două firme, una din Cehia şi cealaltă din Spania, vor să dezvolte un business eolian de câteva sute de milionane de euro, pentru care îşi dispută aceeaşi zonă.
Drepturile de autor, taxate în trei feluri - scrie Adevărul şi explică - cei care sunt angajaţi cu carte de muncă şi obţin ocazional venituri din drepturi de autor nu vor plăti CAS pentru venituririle din activităţi independente, în schimb, cei care au carte de muncă, dar au şi venit lunar, pe drepturi de autor vor achita contribuţiile sociale de 16,5% la suma brută.
O a treia categorie este formată din cei care sunt plătiţi lunar pe astfel de contracte, dar care nu au şi carte de muncă pe care plătesc CAS.
Aceştia vor plăti contribuţiile sociale pentru o sumă de maximum cinci salarii medii brute pe an.
Din România Liberă aflăm că ungurii aproape că au terminat partea lor din Coridorul 4 Paneuropean, iar românii nici nu au început.
Ungaria ar putea deschide la finele lunii viitoare circulaţia pe încă 32 de kilometri de autostradă între localităţile Mako şi Szeged, fapt care va micşora calvarul automobiliştilor români care se deplasează către Uniunea Europeană.
Lucrările au început în 2008 fiind finanţate în proporţie de trei sferturi din fonduri ale uniunii. În România promisiunile conform cărora autostrada va fi gata în 2009-2010 sunt vechi de patru ani, însă nu a fost obţinut nici măcar acordul Comisiei Europene asupra proiectului.
Povestea grâului şi cum 8 din 10 boabe scapă netaxate o aflăm astăzi din Evenimentul Zilei.
În anul toleranţei zero faţă de evaziune, grâul şi făina se vând fără acte, în cantităţi industriale.
Reporterii EVZ au verificat pe teren şi au găsit două preţuri: unul cu documente, altul la negru: cumperi cu 50 de bani kilogramul, vinzi cu 55-60 de bani şi rezultă 1.000 de euro profit la un singur TIR de grâu.
Dacă faci treaba asta timp de o lună, cu două TIR-uri pe zi, aduni vreo 60.000 de euro, mai scrie Evenimentul Zilei.
Din Jurnalul Naţional citim că francezii ameninţă că nu vom intra în Schengen din cauza romilor.
Franţa are "rezerve" în privinţa aderării României la spaţiul Schengen în 2011, pentru că autorităţile de la Bucureşti au probleme cu integrarea romilor - acesta este mesajul transmis miercuri de secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche.
Parisul a anunţat aseară şi ce planuri are în privinţa romilor români şi bulgari de pe teritoriul Franţei: expulzări, controale şi demolări de tabere.
Ministerul Afacerilor Externe a replicat, tot ieri, că "problematica integrării sociale a unor cetăţeni ai Uniunii Europene nu are nici o legătură şi nu intră sub incidenţa acquis-ului Schengen", potrivit Mediafax.