Revista presei centrale, 19 februarie
Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, România Liberă şi Gândul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 19 Februarie 2010, 07:32
"Guvernul, incapabil să ne scoată din criză" - titrează JURNALUL NAŢIONAL pe prima pagină. Şi trage această concluzie după interpretarea datelor unui sondaj de opinie CURS, realizat în perioada 4-14 februarie, potrivit căruia 64% dintre români consideră că actualul Executiv nu va reuşi să scoată ţara din criză. 54 la sută spun că viaţa lor este mult mai proastă decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar 41% declară că veniturile actuale le ajung numai pentru strictul necesar. Peste jumătate dintre români cred că vor scăpa de criză peste 3 ani.
Între timp, şoferii rămân "condamnaţi să dea mereu în gropi" - scrie ADEVĂRUL. Sarea şi nisipul împrăştiate peste asfaltul vechi au distrus drumurile româneşti, mai ales în zonele urbane. Iar banii de reparaţii s-au dus pe deszăpezire. Drumarii spun că autorităţile au ales cele mai proaste soluţii de întreţinere. Drumurile noastre arată ca după bombardament pentru că au durata de folosinţă depăşită. Statisticile oficiale arată că, din totalul drumurilor publice mai puţin de jumătate sunt modernizate, iar aproape 40.000 de kilometri de ar trebui reconstruiţi total sau scoşi din uz.
Se mai întâmplă şi lucruri frumoase în ţara noastră: EVENIMENTUL ZILEI scrie că 60 de clădiri istorice din Timişoara vor fi evidenţiate prin intermediul unor plăcuţe speciale, montate în cadrul unui proiect derulat de administraţia locală în parteneriat cu Societatea Germană pentru Cooperare Tehnică. Plăcuţele conţin informaţii referitoare la arhitectură, istorie, dar şi detalii de culoare locală sau amănunte de legendă. Acesta este primul pas al unui proiect local ce vizează valorizarea celor 14.500 de clădiri istorice din Timişoara, multe dintre ele aflate, din nefericire, într-o stare avansată de degradare.
Sub titlul "Guvernul vrea să-i uşureze pe români de 60.000 de rable, GÂNDUL prezintă noutăţile programului guvernamental de înnoire a parcului auto. Începând de ieri, un proprietar poate casa până la trei maşini. El primeşte la centrele de colectare un voucher în valoare de 3.800 de lei pentru fiecare maşină casată, bani care vor fi scăzuţi din preţul maşinii noi cumpărate. Din 20 martie, Programul "Rabla" va fi extins şi pentru tractoare, ceea ce reprezintă o premieră pentru România - a anunţat ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
O veste bună din ROMÂNIA LIBERĂ: şapte echipe de grăniceri moldoveni au început demolarea gardului de sârmă ghimpată, amplasat pe frontiera dintre România şi Republica Moldova, iar operaţiunea este prevăzută să se încheie până la sfârşitul lunii martie. Gardul a fost instalat pe Prut de sovietici în 1940, iar din el mai există o portiune de 80 de kilometri. "Sârmă ghimpată o vom vinde la licitaţie pentru cei care vor dori să aibă o rămăşiţă din această amintire tristă. Vom da o bucăţică şi la muzeu, desigur. Şi le vom trimite şi comuniştilor câţiva metri, să îl înfăşoare în ea pe Lenin", declară acum, mai în glumă, mai în serios, preşedintele Consiliului raional Ungheni, Ion Harea.