Revista presei centrale, 18 iunie
Articole din Gândul, România Liberă, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 18 Iunie 2010, 09:23
Subiectul principal în ziarele de astăzi sunt... banii.
Bani care nu ajung pentru pensii şi salarii, bani pentru proiecte pe care nu ştim să-i atragem de la Uniunea Europeană sau bani pe care unii îi câştigă uşor, la graniţă, din şpagă.
"Economiştii cer renunţarea la nepotism" - notează Gândul.
Ziarul pleacă de la declaraţia lui Sebastian Vlădescu, ministrul finanţelor, care crede că salariile bugetarilor ar putea reveni cândva la nivelul de acum doar dacă vor fi daţi afară cel puţin 100.000 dintre ei.
Un director din Banca Naţională, Eugen Rădulescu răspunde tăios : "Daţi afară pilele!
Romanele lui Kafka descriu o lume sănătoasă faţă de cum s-au făcut angajările în administraţia publică românească în ultimii 20 de ani".
Pilele astea - mai spune economistul în Gândul - stau la adăpostul unor ziduri groase şi salarii grase; principala lor ocupaţie este să le facă viaţa cât mai mizerabilă celorlalţi, celor care produc.
Se umblă, în schimb, la benzina pentru maşinile instituţiilor de stat şi se plafonează veniturile unor oficiali, măsuri pe care România Liberă le numeşte "tăieri de complezenţă".
Şi Evenimentul Zilei consideră că Guvernul amână luarea unor decizii cu adevărat eficiente şi titrează : "Tăierea salariilor în firmele de stat bate pasul pe loc".
Iar întrebarea zilei, revenind la România Liberă, pentru ministrul de la sănătate, Cseke Atilla este "De ce aveţi nevoie de 10 consilieri personali?".
Pentru că domeniul este complex - răspunde ministrul, iar eu nu sunt medic şi nici nu provin din sistemul sanitar.
Chiar dacă nu pentru pensii şi salarii, ci pentru dezvoltare, există totuşi fonduri pe care le-am putea atrage, dar nu ne pricepem sau, uneori, parcă de fapt nici nu vrem să le atragem.
Jurnalul Naţional scrie că birocraţia îi împiedică pe tineri să folosească banii daţi de Uniunea Europeană.
Pe tinerii care, mai precis, au idei dar nu sunt atât de avuţi încât să-şi pornească afacerile cu propriile forţe.
Exemplul pe care ziarul îl detaliază în numărul de astăzi este cel al unui tânăr care credea că sunt suficiente entuziasmul, bunele intenţii şi, desigur, o parte din bani, ai lui, ca să obţină finanţare europeană şi să-şi deschidă o fermă de porci.
N-au fost suficiente. Povestea poate sta la baza unui "manual de pierdut fonduri europene", aşa cum dealtfel Jurnalul Naţional îşi intitulează articolul.
Altfel - dar tot despre bani - ziarele de astăzi salută concedierea celor patru angajaţi de la Vama Nădlac (Arad) care au cerut mită şoferilor de pe cele aproape 30 de camioane cu echipament ale trupei AC/DC, la ieşirea din ţară, după concert. "Şpăgarii AC/DC" - îi numeşte Adevărul.
Nostim este că, din cei patru, trei sunt... femei. Una dintre ele, noră de procuror.
Cum a arătat negocierea şpăgii, în creierul nopţii, între graţioasele doamne şi camionagii - ăsta poate deveni uşor subiect de film. De film prost...