Revista presei centrale, 17 iunie
Articole din România Liberă, Jurnalul Naţional, Gândul şi Adevărul.
Articol de Nicoleta Turcu, 17 Iunie 2010, 07:32
Superbugetarii care scapă de tăierile cu 25 la sută, titrează astăzi Gândul şi explică: taxă de solidaritate, dar nu pentru toţi.
În acest fel au rezumat pentru Gândul 3 miniştri ai Cabinetului Boc ce se va întâmpla cu veniturile angajaţilor din regii, companii sau agenţii unde statul deţine capital majoritar sau minoritar.
Concret, Guvernul nu are cum să impună solidaritate financiară şi salarii mai mici cu 25 la sută în societăţile unde statul deţine câteva participaţiuni.
Şefa de la Dezvoltare şi Turism a explicat că în cazul acestor companii se va încerca determinarea reprezentanţilor statului să doneze diferenţa peste un anumit cuantum.
Soluţia sa se bate cap în cap cu ceea ce propune şeful de la Finanţe: El spune că nu este vorba despre vreun cuantum, ci toţi banii se transformă în aşa-numita "taxă de solidaritate".
Şeful de la Economie merge pe o soluţie combinată între viziunile celor doi colegi ai săi: muncă de convingere cu superbugetarii şi o reducere salarială.
Tot din Gândulmai citim că: "după ce i-au salvat mandatul prin votul de la moţiunea de cenzură, parlamentarii PDL i-au amintit ieri lui Emil Boc că le este dator cu luarea de măsuri care să repare imaginea şifonată a partidului".
Din acelaşi ziar, mai aflăm că cele şase luni de austeritate vor dura ani buni.
Vine şi explicaţia: Guvernul nu poate anula tăierea pensiilor cu 15 la sută şi a salariilor cu 25 la sută peste şase luni aşa cum a promis, ci abia în momentul în care economia României va creşte cu peste 5 la sută din PIB susţine consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.
Econoştii spun că nu este o surpriză faptul că aceste măsuri vor fi continuate şi anii viitori sub diverse forme.
Ilie Şerbănescu crede însă că de la 1 ianuarie, se va renunţa la tăierea pensiilor în timp ce în cazul cheltuielilor cu salariile se va folosi metoda concediului neplătit.
Legile sărăciei la Curtea Constituţională, scrie Jurnalul Naţional.
PSD şi PNL au depus ieri separat la Curtea Constituţională sesizări privind neconstituţionalitatea Legii prin care se reduc salariile bugetarilor şi pensiile.
Şi judecătorii secţiilor unite de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis să trimită la Curte două astfel de sesizări.
Curtea Constituţională va discuta toate aceste sesizări pe data de 24 iunie.
Cele două Românii fiscale - titrează România Liberă şi explică: "bugetul României se bazează pe taxele şi impozitele colectate din mai puţin de jumătate din totalul judeţelor.
Restul varsă în buzunarul public mai puţin decât primesc prin cotele defalcate din veniturile colectate. Cei mai mulţi bani îi înghit judeţele Vaslui, Olt, Suceava, Botoşani şi Bacău.
Premiată la Harvard, refuzată de România, mai citim tot din Jurnalul Naţional.
Corina Tarniţă este autoarea celei mai bune teze de doctorat în matematică din lume, şi pentru aceasta a obţinut recent SUMMA CUM LAUDAE. A fost premiată la Harvard şi a absolvit cu succes matermatica.
A făcut master, şi-a luat doctoratul şi a fost primită ca cercetător la aceeaşi Mecca a univesităţilor lumii: Harvard.
Ea a părăsit România cu câţiva ani în urmă şi ar fi vrut să se întoarcă, dar nu a primit nici o propunere realistă care să o motiveze. Dezamăgită de situaţia din ţară, vrea să-şi aducă părinţii, profesori universitari, lângă ea la Cambridge.
Schimbăm ziarul şi din Adevărul aflăm că Faleza din Eforie se prăbuşeşte. Bucăţi din mal au început să se surpe de săptămâna trecută, iar administraţia locală a limitat accesul turiştilor pe o bucată de plajă.
Lucrarea de consolidare se face cu fonduri de la buget şi se lucrează doar când vin bani, iar valoarea lucrării de consolidare a malurilor, atât pentru Eforie, cât şi pentru Constanţa, Tuzla şi Costineşti este de 49 de milioane de euro.